De 34 km. lange HT-race staat garant voor blaren.
De 34 km. lange HT-race staat garant voor blaren. Foto: Danielle van Leeuwen

Katwijkse sloepen in zwaarste roeirace

Sport

Voor sloeproeiers staat komende morgen (vrijdag 31 mei) de 45ste editie van de HT-race op het programma. De Koninginnetocht onder de sloeproeiwedstrijden. De ongeveer 34 km lange overtocht van Harlingen naar Terschelling is één van de zwaarste roeitochten in ons land. Ook dit jaar is Katwijk weer goed vertegenwoordigd. Vier sloepen nemen deel aan deze roeirace over de Waddenzee.


De HT, de roeirace van Harlingen naar Terschelling, is een van de hoogtepunten in het sloeproeiseizoen. De ruim 30 kilometer lange oversteek over het onstuimige water van de Waddenzee is een van de zwaarste roeitochten in ons land.

Als het weer niet optimaal is, wordt de strijd aangegaan met golven, wind en getijdenstroom. Sommige sloepen bereiken pas na vijf uur de overkant, maar er zijn ook sloepen die in drie uur de haven van West-Terschelling bereiken. Deze race staat garant voor blaren op handen en billen.


Aan de HT-race doen dit jaar ruim 130 sloepen doen mee, waaronder de Katwijkse sloepen Azorean High en de Bacchus van Roeivereniging Ferox. Vanaf februari wordt wekelijks fanatiek getraind voor deze zware race, waarin niet alleen de strijd aangegaan wordt met de elementen van de natuur, maar ook met geduchte concurrenten.

Ook de sloepen 't Pulletje en 't Rosétje uit Katwijk komen ook in actie tijdens dit prachtige spektakel.


Meer informatie over de HT-race op www.htroeien.nl en over sloeproeien in Katwijk op www.rvferox.nl.



 

Uit de krant