Winnaar van de 'Marathon onder de paarden' | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
Desirée met haar paard Habischa-Badia.
Desirée met haar paard Habischa-Badia. (Foto: Piet van Kampen)

Winnaar van de 'Marathon onder de paarden'

Desirée Warmenhoven Nederlands kampioen Endurance

De 17-jarige Rijnsburgse Desirée heeft vorige week zaterdag in Ermelo het Nederlands Kampioenschap in de discipline 'Endurance' behaald. Een zeer knappe prestatie om 120 kilometer in ongeveer 7,5 uren haar paard Habischa-Badia te berijden.

'De titel was een verrassing voor mij want ik lag een tijd achter op de concurrentie. Die heb ik gelukkig ingehaald en ben kampioen van Nederland geworden', glimlacht Desirée nog na. De wekelijkse trainingen in de duinen hebben haar vruchten afgeworpen.

Zij legt uit: 'Endurance is een marathon die uit vier verschillende ronden bestaat en 120 kilometer lang is. Het gaat niet alleen om de snelheid, maar na elke ronde wordt ook de conditie van het paard gecontroleerd. Want het gaat ook om het welzijn van het paard'.

Vroeg begonnen

Als jong meisje had Desirée al een passie voor de edele viervoeters. Op haar zevende begon zij met deze liefhebberij en haar eerste pony was een Welsh, die luisterde naar de naam Sher. In 2009 reed zij met Sher haar eerste wedstrijd over ruim 50 kilometer. In diverse klassen die er later volgden behaalde zij een keer een eervolle tweede plaats. Maar in 2011 kwam het eerste succes toen zij een keer eerste werd. Een jaar later won de jonge amazone een keer in de langste klasse van bijna 70 kilometer en nam daarna afscheid van Sher. Zij was inmiddels te groot voor het beestje geworden. Daarna kwam pony Emma in haar leven en vervolgens Mia Zarif en daarna Karif. In 2018 nam zij voor het eerst deel aan de Nederlandse kampioenschappen. Dit jaar werd zij op haar jeugdige leeftijd al kampioen. Haar doel is om in september van dit jaar aan de Wereldkampioenschappen in Italië deel te nemen. De eerste grote prijs in haar carrière heeft zij inmiddels binnen gehaald.

Door Piet van Kampen

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>