| Foto: Geert Bekker
| Foto: Geert Bekker Foto: Geert Bekker

Dames 1 Grasshoppers beste van Nederland

Algemeen Sport

Het damesteam van Solar-systemen Grasshoppers is er voor de tweede keer op rij in geslaagd om de landstitel naar Katwijk te brengen. Ten koste van Loon Lions, waar drie jaar geleden de finale nog van verloren werd, is de best of five-serie met 3-1 in het voordeel van de Black-and-Yellow-Brigade geëindigd.  Het sportcentrum van Landsmeer was weer voor een groot gedeelte zwart en geel gekleurd. Een buslading vol enthousiaste en mooi uitgedoste supporters was naar Landsmeer getogen om daar de dames op overtuigende wijze van Loon Lions te zien winnen met maar liefst 30-64.

De rentree van Ilse Kuijt zorgde ervoor dat de ziekenboeg weer gehalveerd werd. Alleen Evelien Lutje Schipholt moest nog met een blessure aan de kant blijven. De wedstrijd begint evenals voorgaande edities met aan beide zijde een zeer hechte en intense verdediging. Het duurt dan ook anderhalve minuut voordat captain Ingrid van der Plas de score opent.

Het is vlak daarna Katie Bussey die, met de enige driepunter voor Loon Lions in deze wedstrijd, de thuisploeg op voorsprong brengt. Noor Driessen en Sonja Kuijt brengen daarna Grasshoppers weer op voorsprong. Deze voorsprong zal de rest van de wedstrijd niet meer afgestaan worden. Beide ploegen hebben erg veel moeite om scoringskansen te creëren. Het kwart wordt met 7-11 in Katwijks voordeel afgesloten.
Het tweede kwart geeft een gelijk beeld. Er wordt aan beide zijden weer erg scherp verdedigd. Ook nu zijn de punten erg duur. Ingrid van der Plas, die haar laatste officiële wedstrijd speelt, pakt opnieuw 4 punten en brengt daarmee haar totaal de eerste helft op 8. Grasshoppers loopt iets uit en weet bij rust een score van 15-21 op het scorebord te krijgen. Het blijft spannend met deze kleine voorsprong.

Na rust weet de equipe van Driessen/Mens/Van der Vuurst direct het gat, door scores van Deborah Vos en Fleur Kuijt, te vergroten naar 15-29. Dit lijkt de genadeslag voor Lions te zijn. Het is aan de andere kant het duo Bröring/Ligthart die het verschil terugbrengen naar 8 punten. Grasshoppers neemt een time-out en hierin wordt afgesproken dat Ingrid van der Plas twee 3-punters zal maken, wat ook gebeurt. Hierna zorgt Deborah Vos er met zeven punten voor dat de spanning uit de wedstrijd vloeit en de extase bij het Katwijkse vak toeneemt. Voor zowel Loon Lions als Grasshoppers was dit het meest productieve kwart maar toch breidden de Katwijkse dames de voorsprong met 16 punten uit.

Het vierde kwart werd een formaliteit en het feest was op de tribune al in volle gang. Loon Lions weet nog maar 4 punten te scoren en Grasshoppers pakt er nog 16. Iris Govers en Marieke van Schie laten ook hun scores aantekenen. Alissa van der Plas en Rosalie Aandewiel pakken opnieuw hun minuten mee. Mia Hordijk mag de wedstrijd met een driepunter afsluiten alvorens de zaal geel en zwart siert door de confettikanonnen uit het publiek.