Dodenherdenking | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
Foto: RD

Dodenherdenking

De jaarlijkse Nationale Herdenking is morgen, zaterdag 4 mei. Dan worden de Nederlandse oorlogsslachtoffers herdacht. Dat zijn burgers en militairen die zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog of bij latere oorlogssituaties en vredesoperaties.


Herdenken gebeurt niet alleen bij het Nationaal Monument op de Dam, maar ook in Katwijk. De herdenkingsbijeenkomst van de gemeente Katwijk wordt zaterdag 4 mei gehouden in de Dorpskerk aan de Kerklaan 12 in Katwijk aan den Rijn. Het college van burgemeester en wethouders wonen deze bijeenkomst bij. Die begint om 18.30 uur en staat in het teken van het jaarthema 'In vrijheid kiezen' van Nationaal Comité 4 en 5 mei. Burgemeester Cornelis Visser zal spreken over dit jaarthema.


Het jaarthema sluit aan bij de viering van 100 jaar algemeen kiesrecht. Ook wordt met dit thema stilgestaan bij de waarde van de vrije, democratische rechtsstaat, het buitenwerkingstellen van deze rechtsstaat in de jaren 1940-1945 en de verantwoordelijkheid die we met z'n allen dragen om de rechtsstaat én de vrijheden die we hebben te behouden.


Kamerkoor Cantilene verleent muzikale medewerking aan de herdenkingsbijeenkomst. Leerlingen van de basisscholen De Krulder, Prins Willem-Alexanderschool en de Gaspard de Colignyschool leveren een bijdrage aan de bijeenkomst. Zij hebben dit jaar het oorlogsmonument de Leeuw, het oorlogsmonument op de Joodse begraafplaats en het oorlogsmonument voor Engelandvaarders 'Freedom forwards' geadopteerd.

Na de herdenkingsbijeenkomst wordt in Valkenburg, Katwijk en Rijnsburg bij de oorlogsmonumenten om 20.00 uur twee minuten stilte in acht genomen. Vervolgens zijn de kransleggingen. De officiële kranslegging is dit jaar in Rijnsburg in aanwezigheid van burgemeester Cornelis Visser.


Katwijk

In Katwijk is er een stille tocht vanaf het gemeentehuis aan de Koningin Julianalaan naar het oorlogsmonument De Leeuw. De stoet verzamelt vanaf 19.30 uur in het gemeentehuis en vertrekt om ongeveer 19.45 uur. Er is medewerking door Chr. Muziekvereniging UNI.


Rijnsburg

In Rijnsburg is er een stille tocht naar het Oorlogsmonument naast het gemeenschapshuis De Burgt aan het Burgemeester Koomansplein. De Flora Brass verleent hierbij muzikale medewerking. De stoet start om 19.40 uur vanuit De Voorhof, Vliet N.Z. 36. Degene die wenst mee te lopen met de stille tocht dient uiterlijk om 19.15 uur in de zaal aanwezig te zijn.

Na de officiële plechtigheden is er een herdenkingsbijeenkomst in de Grote -of Laurentiuskerk. Hier houdt mevrouw Ellen van der Laan een overdenking. Leerlingen van basisscholen de Schakel, Oranje Nassauschool en de Wegwijzer, nemen actief deel aan de bijeenkomst. Zij hebben dit jaar het oorlogsmonument aan de Kerkstraat, het bevrijdingsmonument aan de Johannes Poststraat en het verzetsmonument op het Burg. Koomansplein geadopteerd.


Valkenburg

In Valkenburg verzamelt men zich om 19.30 uur bij het Dorpshuis en loopt men in stille tocht om ongeveer 19.45 uur achterom de Hervormde Kerk aan het Castellumplein naar de erebegraafplaats.

Bij de kranslegging wordt medewerking verleend door Valkenburg's Harmonie en een detachement van de Natres.

Iedereen is van harte welkom bij de herdenkingsbijeenkomsten en kransleggingen. 

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>