Leegstand van winkels op het Emmaplein in Katwijk.
Leegstand van winkels op het Emmaplein in Katwijk. Foto: RD

DURF wil leegstand winkels beboeten

Algemeen

De politieke fractie van DURF pleit in een brief aan het college van burgmeester en wethouders voor een 'leegstandsboete' voor winkeleigenaren.


Volgens die partij kampt Katwijk met zo'n tien procent winkelleegstand en dat heeft naar de mening van fractievoorzitter Sonny Spek 'mede te maken met de torenhoge huren die worden gerekend voor huurders vanuit de eigenaren'. 'Het is voor vastgoedbeheerders vaak goedkoper om hun pand leeg te laten staan dan te verhuren. Op deze manier hoeven zij er geen OZB over te betalen.'


Spek pleit voor een gemeentelijke leegstandsverordening 'om verpaupering tegen te gaan'. Met zo'n verordening kan een boete worden opgelegd door de gemeente als na een nader vast te stellen periode het pand leeg blijft staan. Leegstandsverordeningen worden in andere gemeenten, zoals Amsterdam, Nunspeet en Tilburg, al met succes toegepast.

Zo'n verordening en boete kan winkeleigenaren ook dwingen om met de gemeente in gesprek te gaan om een herbestemming te vinden voor het lege pand.


DURF vraagt zich ook af of leegstaande panden ruimte kunnen bieden aan innovatieve en nieuwe woonvormen om de huidige woningnood tegen te gaan.




 

Uit de krant