Neef Pieter Maaskant legt samen met burgemeester Cornelis Visser een bloemstuk bij de plaquette. | Foto en tekst: Piet van Kampen
Neef Pieter Maaskant legt samen met burgemeester Cornelis Visser een bloemstuk bij de plaquette. | Foto en tekst: Piet van Kampen

Verzetsstrijder Pieter Maaskant herdacht in gemeentehuis

Algemeen

Gisteren vond er in het gemeentehuis een informele plechtigheid plaats. In de ruimte waar 75 jaar geleden de verzetsstrijder Pieter Maaskant door een NSB'er werd neergeschoten werd bij een herinneringsplaquette aan hem door burgemeester Cornelis Visser en een neef van de vermoorde Maaskant, ook Pieter genaamd, een bloemstuk gelegd.

Voor dit herdenkingsmoment waren er een aantal neven en nichten van de om het leven gebrachte verzetsstrijder bijeen. Neef Pieter was de initiatiefnemer hiervan. 'Zeven jaar geleden ben ik hier een keer in het gemeentehuis geweest en heb naar de plaquette gekeken. Toen ontstond bij mij het idee om een herdenkingsbijeenkomst voor mijn oom te houden' lichtte hij de aanleiding toe. Neven en nichten die elkaar lange tijd niet hadden gezien begroeten elkaar. 'Ik ben Frans en heet jij nog altijd Antje?' Een kleine maar bijzondere reünie. Neef Pieter nam het woord. 'Er zijn nog 33 neven en nichten in leven en er zijn er 4 overleden. Sommigen konden niet komen want de meesten zijn inmiddels een beetje krakkemikkig'.

Vervolgens schetste hij hoe zijn oom 75 jaar geleden hier om het leven kwam. 'Eigenlijk was het een verlegen jongen met een minderwaardigheidscomplex maar besloot om zich aan te sluiten bij de verzetsgroep van Marinus Post. Zij besloten om degenen die weinig voedsel hadden van distributiebonnen te voorzien en wilden een overval plegen op het distributiekantoor in het gemeentehuis. Helaas was het een NSB'er die op de bewuste ochtend wachtmeester was en de boel niet vertrouwde. Pieter werd gefouilleerd en even later doodgeschoten. Op deze plek was in grote lijnen het verhaal over de toedracht van de moord.' Samen met burgemeester Cornelis Visser legde hij er een bloemstuk neer.

Uit de krant