De Nuna 9 weegt slechts 140 kg.
De Nuna 9 weegt slechts 140 kg. Foto: Piet van Kampen

Valkenburgse student demonstreert zonneauto Nuna

Algemeen

Vorige week donderdag was Féres Hassan, woonachtig in Valkenburg, even terug op het Adelbert College in Wassenaar, de school waar hij studeerde voordat hij naar de TU in Delft de studie werktuigbouwkunde ging volgen.

Samen met teamgenoten Jens en Willem van het Vattenfall Solar Team demonstreerde hij de Nuna 9, een op zonenergie voortbewogen futuristische auto.

Dat op korte termijn de met bewondering bekeken auto op 's lands wegen zal rijden is wellicht verre toekomstmuziek.

In Australië is het echter geen nieuws meer. Daar rijden de zonneauto's al een aantal jaren een proeftraject tussen Darwin en Adelaide, een traject van ruim 3000 kilometer. Het TU team won al 7 keer de wereldtitel met hun jaar in- jaar uit- verbeterde modellen. Momenteel bouwt een team van 16-man aan de nieuwste versie, de Nuna X. 'Dit model is weer innovatiever met nieuwe technische snufjes en nog aerodynamischer', licht Hassan toe. 'Het materiaal is zeer licht en bestaat uit vezels. Het is een combinatie van duurzaamheid en techniek. De auto kan een maximum snelheid van 135 kilometer bereiken'.

Deze snelheid zal niet altijd worden gehaald omdat er op de route ook door steden wordt gereden. De auto weegt in totaal 140 kilo en biedt slechts plaats aan de bestuurder. Deze mag niet te groot zijn anders past deze niet in de 'cockpit'. Bovendien mag hij niet te zwaar zijn. Aan Hassan gaat de eer voorbij om het voertuig tijdens de titelrace te mogen besturen. 'Ik ben helaas te groot', zegt hij met een veelbetekenende glimlach. Tijdens de race zal er wisselend met drie 'piloten' worden gereden. Op 13 oktober 2019 zal de race starten. Tijdens de trip slapen de studenten langs de weg. 's Nachts wordt er uiteraard niet gereden want dan vangt de auto geen zonenergie op. Voor Hassan zelf is het de eerste keer dat hij dit uitdagende avontuur met zijn team aangaat. 'We gaan proberen de achtste wereldtitel te pakken', blikt hij reikhalzend vooruit. Er zal dan wel afgerekend moeten worden met concurrenten uit onder andere Japan, Amerika en uit eigen land de studenten van de TU Twente.

Presentatie

De scholieren van het Adelbert College bekeken de Nuna9 uiteraard nauwkeurig nadat Hassan een uitleg over de bouw en de techniek van het futuristische voertuig had verzorgd. Hij vertoonde een film over een eerdere trip van zijn collega's met de Nuna 9. Daarbij ging er toch een wereld voor hen open. De wereld waarin met zonenergie veel valt te bereiken. De Nuna is er een voorbeeld van.

Door Piet van Kampen

Uit de krant