Samen en ervaringen delen in het Puberoudercafé | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
Sandra Grimbergen: 'Samen staan we sterk'. | Foto: Piet van Kampen
Sandra Grimbergen: 'Samen staan we sterk'. | Foto: Piet van Kampen (Foto: )

Samen en ervaringen delen in het Puberoudercafé

Dat van de ene op de andere dag je kind een weg op gaat die je als ouder helemaal niet voor hem/haar had uitgestippeld gebeurt helaas maar al te vaak. Het overkwam Sandra Grimbergen-van Duijn. Zij is moeder van zo'n puber en kan er over mee praten, is openhartig en wil dit probleem met lotgenoten delen en bespreken.

Door Piet van Kampen

'Het is een heel lief kind dat aardig wat ziekenhuisbezoeken achter de rug heeft in verband met een stollingsprobleem. Erg intelligent, een wereldverbeteraar met een hart voor de zwakken en de armen. Ik zag hem al voor me op de universiteit. Te hoge verwachtingen? Teveel betutteld?', vraagt zij zich af.

'Waar ging het mis? Ik weet het echt niet. Verkeerde vrienden zeggen mensen. Dat niet, het zijn schatten alleen doen ze dingen die niet verstandig zijn als ze bij elkaar zijn. Het is hun nieuwsgierigheid. Drank en drugs die schade aanbrengen wat ze zelf niet kunnen overzien. Ze zeggen dat blowen onschuldig is. Geloof me, dat is het echt niet! Het maakt kinderen enorm passief, schoolprestaties lijden eronder en bijbaantjes gaan eraan. Enorme gedragswisselingen, liegen en geen energie hebben' vertelt Sandra.


Wanhoop

'Ik ben soms de wanhoop nabij geweest' biecht zij openlijk op. Ik heb in mijn leven nog nooit zoveel gebeden. Op een dag ben ik naar het CJG (Centrum Jeugd en Gezin) gegaan omdat ik het niet meer trok.

De psycholoog zei iets wat direct bleef hangen: 'Je moet van 100 procent zeiken naar 10 procent proberen te gaan. Veel zeiken deed ik elke dag weer. Ga je huiswerk maken, ruim je wasgoed op, breng je tas boven, zet je vuile vaat in de vaatwasser, je kamer ziet er niet uit. Ga een baantje zoeken' somt Sandra de dagelijkse herhaling van zetten op.

'De hele tijd zeuren heeft geen zin. Het verpest de sfeer in het gezin en de relatie met je puber gaat bergafwaarts. Hoe ik er momenteel mee om ga? Met vallen en opstaan. Heel vaak in gesprek gaan. Gelukkig gaat het een stuk beter. Ach, ik ruim nog steeds zijn spullen op. Het helpt echt niet als ik het honderd keer herhaal. En ik weet nu zeker dat het niet bewust gaat', zegt Sandra overtuigd.


Pubermoedercafé

'Ik kreeg het idee om mijn problemen samen met andere ouders die zich in een soort zelfde situatie bevinden te delen en te bespreken. Het werd bij Welzijnskwartier zeer positief ontvangen en we houden binnenkort een eerste Puberoudercafé. Dit heb ik gedaan om stappen te zetten en het laagdrempelig te houden. Omdat ouders zich ervoor schamen maar ook hun kind niet willen verliezen. Hier mee hoop ik het ijs te breken.'

Ouders die er onder vier ogen met mij over willen praten kunnen even binnen lopen bij mijn winkel, De Kledingkast aan de Prins Hendrikkade. Bij de eerste bijeenkomst in Welzijnskwartier in Huize Callao is ook een professionele kracht aanwezig en ook zijn er mensen van het CJG, de jeugdpolitie en Welzijnskwartier zelf om vragen te beantwoorden en adviezen te geven. Kom naar deze avond, het kan erg belangrijk zijn voor betrokkenen. Samen staan we sterk'.

De avond wordt op 17 april gehouden en de inloop is vanaf 19.30 uur.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>