'Ieder kind een boompje' | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
Rien Nagtegaal plantte, samen met leerlingen van de Groen van Prinstererschool bij zwembad Aquamar. | Foto: Piet van Kampen
Rien Nagtegaal plantte, samen met leerlingen van de Groen van Prinstererschool bij zwembad Aquamar. | Foto: Piet van Kampen (Foto: )

'Ieder kind een boompje'

Woensdag 13 maart was de Nationale Boomfeestdag. Een jaarlijks terugkerend gebeuren waar scholieren helpen bij het aanplanten van nieuwe bomen. Het is een symbolisch protocol en soms slechts een druppel op de gloeiende plaat daar waar groen schaars is. Onlangs werd bekend dat de gemeente Katwijk 'een versteende gemeente' is, dus wat extra groen erbij kan zeker geen kwaad in deze.

Door Piet van Kampen

Het thema van dit jaar was 'Ieder kind een boompje'. Mooi bedacht. Maar niet te realiseren. Stel, stel dat dit werkelijkheid zou zijn zou de onze gemeente met stip op de ranglijst van groene gemeenten stijgen. Nu verdient het nog een oneervolle vermelding in de top10 van de meest versteende gemeenten.

Er is altijd een wethouder bij aanwezig om het voor de scholieren duidelijk te laten zijn dat het een serieuze zaak is. Nu was het Rien Nagtegaal, de bewindsman die groen in zijn portefeuille heeft. Leerlingen uit groep 4 van de Groen van Prinstererschool waren dit jaar de uitverkorenen om samen met de wethouder de laatste hand te leggen aan het planten van twee dennenbomen (Pinus Sylvestris) aan de Piet Heinlaan bij het zwembad. Voordat met de nodige gretigheid de spade ter hand werd genomen gaf Nagtegaal de nodige educatieve voorlichting over het belang van bomen. Om in termen te spreken: hij zette eerste even een (verbaal) boompje met de scholieren op.


'Onwijs belangrijk'

'Zonder bomen geen leven' hield de wethouder de tijdelijke hoveniertjes voor. 'Ze zijn onwijs belangrijk. Zelf wordt ik er rustig van omdat ik er van kan genieten'. Mooi meegenomen maar voor de gezonde zuurstofhuishouding in de lucht zijn ze vele malen belangrijker.

Leerling Pieter Dirk had het allang begrepen en dat liet hij tijdens de interactie met de wethouder ook weten. 'Bomen geven zuurstof aan ons'. 'Ze zijn ook heel mooi en goed voor de beestjes en de vogeltjes', was een andere spontane reactie uit het enthousiaste groepje dat na het hijsen van de Nationale Boomfeestdagvlag aan de slag ging.

Tijdens het spitten werd er ook een tijdcapsule in de grond gestopt met tekeningen met wensen erop. 'Dat er maar veel vogeltjes in mogen komen'. Aan wie is het langste leven beschoren, de capsule of de bomen? 'Als ze oud zijn en ziek worden moeten ze helaas worden gekapt' verontschuldigde Nagtegaal zich om begrip te kweken waarom bomen moeten worden verwijderd maar soms ook als er wegen worden aangelegd of huizen worden gebouwd'. Daar toonden de jongelui wel enig begrip voor. Maar vooral ook dat bomen onmisbaar zijn voor de mensen, de dieren en het milieu. En daar draait het in wezen om.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>