Heel Katwijk breit er iets moois van | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
In de Hoofdbieb was het vrijdag Warme Truien Dag. | Foto: Piet van Kampen
In de Hoofdbieb was het vrijdag Warme Truien Dag. | Foto: Piet van Kampen (Foto: )

Heel Katwijk breit er iets moois van

Afgelopen vrijdag 15 februari was het Warme Truien Dag. Normaal gesproken draag je om deze tijd van het jaar een warme trui maar bij lenteachtige temperaturen kon deze in de kledingkast blijven hangen. Voor de derde keer werden op deze dag de kleurrijke resultaten van 'Heel Katwijk Breit' in de hoofdbibliotheek aan de Schelpendam getoond.

Door Piet van Kampen

Het is net als met 'Heel Holland Bakt' een titel die de lading niet dekt. Het is een klein aantal landgenoten die hun bakkunsten etaleren en zo is het ook met de Katwijkse breivariant. Een select gezelschap nam de breinaalden ter hand en de vaardige vingers deden de rest. Vaardige vingers van met name ervaren seniorenbreisters die in deze hobby al door de wol geverfd zijn. Die van de leerlingen van groep 7 van basisschool De Duinroos waren minder getraind in dit creatieve handwerk maar toch is er enthousiast gewerkt aan minibreiwerkjes. De producties van jong en oud vormden uiteindelijk een kleurrijke mix van werkjes die met elkaar en aan elkaar verweven tot enkele prachtige grote eindresultaten leidde. Wethouder Adger van Helden mocht de 'warme wollige werkstukken' onthullen.


Educatief en milieu

Carolien Koiter, vrijwilliger van Het Natuurcentrum die dit voor de derde keer organiseerde, vertelde de aanwezigen hoe een en ander in zijn werk is gegaan. In het najaar van 2018 mocht de groep leerlingen samen met herder Thomas van der Meij en zijn kudde van 200 schapen de Zuidduinen in. De kinderen leerden er wat het nut van schapen in de natuur is en wat dit voor het milieu betekent. Zij kregen tevens de opdracht om een klein breiwerkje naar eigen idee te maken. Milieu was tevens het thema dat door als een rode draad door deze actie heen liep.

Tijdens de bijeenkomst in de Bieb blikte Thomas van der Meij op een interactieve manier terug op het bezoek aan de duinen en Carolien Koiter had een leuke mileubingo bedacht. De kids deden er enthousiast aan mee. Ieder kreeg 5 chocolademunten die een betekenis inhielden: Korter douchen, warm kleden een daardoor de CV lager in huis, geen licht onnodig laten branden, afval scheiden en meer fietsen en da auto laten staan.

Ook had zij nog een inhoudelijke spreuk in huis van de Indiase premier Indira Ghandi: 'De aarde heeft genoeg voor ieders behoefte maar niet voor ieders hebzucht'. Een om te onthouden, niet alleen voor de jeugd maar met name ook voor ouderen. Vervolgens brak het moment aan waarop de kleurrijke creaties door de wethouder uit een grote schatkist tevoorschijn werden getoverd.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>