Ingrid van der Plas was de topscoorster tegen Loon Lions. | Foto: Geert Bekker
Ingrid van der Plas was de topscoorster tegen Loon Lions. | Foto: Geert Bekker Foto: Geert Bekker

Grasshoppers D1 wint in het hol van de leeuw

Algemeen

Afgelopen zaterdag heeft Solar-systemen Grasshoppers Dames 1 het winterkampioenschap van de dameseredivisie na een spannende wedstrijd winnend afgesloten. In Landsmeer werd tegen het organiserende Loon Lions met 57-63 gewonnen. De Final-4 is een kort toernooi waarin de 4 teams die halverwege de competitie de lijst aanvoeren onderling om de eer strijden. Vrijdag werden de halve finales gespeeld, waarin Loon Lions de meerdere was van Binnenland uit Barendrecht en Grasshoppers overtuigend won van Lekdetec uit Bemmel.

De Final-4 finale was, zoals vrijwel alle onderlinge ontmoetingen tegen het team uit Landsmeer, weer een heuse thriller. Solar-systemen Grasshoppers nam, onder leiding van de kersverse Sportvrouw van het jaar, direct het initiatief. Na vier minuten was de stand door o.a. 6 punten van Van der Plas 3-11 in Katwijks voordeel. Hierna was het echter de Amerikaanse Katie Bussey die voor het team uit Landsmeer inmiddels haar vizier op scherp gesteld had. Zij zorgde er eigenhandig voor dat het kwart met 12-11 in het voordeel van de thuisploeg werd afgesloten.

Het tweede kwart ging aanvankelijk gelijk op. Grasshoppers had echter niet de scherpte van afgelopen vrijdag waarbij het Kuijt-trio grossierde in driepunters. Het waren Fleur Kuijt en Ingrid van der Plas die voorop in de strijd gingen maar niet konden voorkomen dat Loon Lions ook het 2 kwart winnend afsloot. Deborah Vos had haar aandeel door één van de drie 3-punters deze avond te verzilveren maar kon daarmee niet voorkomen dat de formatie van Driessen en Mens bij  rust tegen een 27-33 achterstand aankeek.

Het derde kwart herpakte Solar-systemen Grasshoppers zich en kroop langzaam dichterbij zodat halverwege het kwart de stand weer in evenwicht was (38-38). Daarna was het weer de Amerikaanse die Grasshoppers op de pijnbank lag. Elk schot leverde een groot gevaar op voor de Katwijksen en ze pakte opnieuw 13 punten op rij. Grasshoppers kon op dat moment alleen via vrije worpen iets terug doen. Ook dit kwart werd in het voordeel van de Lions afgesloten (18-15) waardoor Grasshoppers met 51-42 aan het laatste kwart moest beginnen.

Het team uit Katwijk begon fel vanaf de start van het vierde kwart. Ingrid van der Plas (eindigde met een fraaie double-double) en Deborah Vos namen samen 8 punten voor hun rekening en zorgden dat er halverwege het laatste kwart nog maar één punt achterstand was. Mia Hordijk draagt haar steentje bij door Grasshoppers langszij te brengen. Loon raakt dan in foutenlast en zo kon Grasshoppers door Fleur Kuijt, die 6 van de 8 vrije worpen verzilvert, een definitief gaatje slaan dat de kwartstand op 6-21 brengt en de einduitslag 57-63.

Hiermee is de eerste prijs van het seizoen 2018/2019 een feit. Katie Bussey van de Lions wordt 'vrouw van de wedstrijd' door de 35 punten die zij voor haar rekening nam. Een schrale troost. De Beker en de bloemen gaan echter mee terug naar Cleijn Duin.