Grip doet beroep op vrienden en familie | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
Van links naar rechts: Alex Ramakers, Anneke van der Sluis en Dirk Jan Broer. | Foto: PR
Van links naar rechts: Alex Ramakers, Anneke van der Sluis en Dirk Jan Broer. | Foto: PR

Grip doet beroep op vrienden en familie

Preventief op zoek naar Katwijkers met schulden. Dat is voor de komende jaren de grote uitdaging van Grip op de Knip, de organisatie die mensen met schulden in de gemeente bijstaat. Een driemanschap - Alex Ramakers, Anneke van der Sluis en Dirk Jan Broer, gaat dat proces begeleiden. "De drempel om naar ons te komen, moet zo laag mogelijk."

Armoede is er ook in Katwijk. Er zijn 2500 gezinnen die rond de armoedegrens leven. Afgelopen jaar hielpen de vrijwilligers van Grip 'slechts' 64 hulpvragers. De ervaring leert echter dat mensen zich schamen om voor hun probleem uit te komen. Vandaar het nieuwe team coördinatoren actiever zoekt naar burgers, die hulp goed kunnen gebruiken.

Grip doet daarom een oproep aan de Katwijkers die in hun familie of vriendenkring mensen kennen die schulden hebben. "Het is zo belangrijk om in een vroeg stadium aan de bel te trekken", zegt Anneke van der Sluis. "Dan kunnen wij nog wat betekenen." Van der Sluis benadrukt dat iedereen door Grip geholpen wordt. "Er zijn geen drempels, niemand wordt op voorhand uitgesloten. De deur staat wijd open."

Van der Sluis en Dirk Jan Broer zijn al jaren zogeheten 'maatjes', vrijwilligers die aan de slag gaan met mensen met schulden. Ramakers deed samen met de inmiddels vertrokken Gert Verhoeff de intakegesprekken met de hulpvragers, maar gaat zich nu bezighouden met externe contacten, zoals wooncorporatie Dunavie. Die brengt soms huurders met huurachterstanden in contact met Grip.

De maatjes gaan met ze om de tafel en maken een plan om uit de schulden te komen. De Grip-medewerkers attenderen de mensen op mogelijkheden als toeslagen en subsidies, ordenen de financiële administratie en helpen met het regelen van betalingsregelingen.

Broer: "Het is mijn ervaring dat niet de mensen rond de armoedegrens, maar de middenklasse in de problemen komt. Dat door verlies van hun baan er plotseling problemen ontstaan. Dan is het natuurlijk belangrijk om goed naar de uitgaven te kijken."

Schulden doen veel met een mens. De sfeer in huis wordt er door beïnvloed. Een vader die een aanslag of brief van een deurwaarder in de bus krijgt, kan zich afreageren op de kinderen. Ramakers: "In zo'n gezin is iedereen bezig met de problematiek met geld. Als er dan perspectief is, geeft dat licht in de duisternis." Broer: "Als betrokken maatje geeft mij dat goed gevoel."

Grip doet het vrijwilligerswerk met dertig maatjes. Die zijn goud waard, want uiteindelijk moeten die aan de slag met de doelgroep. Broer benadrukt dat het 'mooi en dankbaar werk is'. Het nieuwe team coördinatoren wil het team maatjes uitbreiden. "We kunnen wel wat nieuwe mensen gebruiken." Nieuwe maatjes krijgen een opleiding van drie dagen. Daarna organiseert Grip bijeenkomsten om de kwaliteit van begeleiding van de maatjes te vergroten.Meer info of maatje worden? coordinator@gripopdeknipkatwijk.nl, 06-22062590, www.gripopdeknipkatwijk.nl

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>