Openbare basisschool De Dubbelburg Rijnsburg gaat sluiten | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
Tot 1 augustus a.s. is dit het schoolplein voor de leerlingen van De Dubbelburg locatie Rijnsburg.
Tot 1 augustus a.s. is dit het schoolplein voor de leerlingen van De Dubbelburg locatie Rijnsburg. (Foto: pr.)

Openbare basisschool De Dubbelburg Rijnsburg gaat sluiten

Al jaren is aantal leerlingen zorgwekkend laag

Het bestuur van de Stichting Openbaar Basisonderwijs Duin- en Bollenstreek (OBODB) is van plan de vestiging van de openbare basisschool De Dubbelburg in Rijnsburg per 1 augustus aanstaande te sluiten.

Dit is op dinsdagavond 15 januari jl. door Patrick Went, directeur-bestuurder van OBODB aan de ouders van de school bekend gemaakt op een speciaal daarvoor belegde ouderavond. Door de terugloop van het aantal leerlingen is het niet meer realistisch de vestiging open te houden. Kinderen kunnen geplaatst worden op de vestiging van de school in Valkenburg.

Sinds 1995 heeft Rijnsburg, na een scholenfusie, geen zelfstandige openbare basisschool meer, maar alleen nog een dependance van de openbare school in Valkenburg. Al jaren is het aantal leerlingen van de vestiging Rijnsburg zorgwekkend laag. Ondanks de goede kwaliteit van het onderwijs op de school hebben pogingen het leerlingenaantal op te krikken geen resultaat opgeleverd. Momenteel bezoeken nog slechts 79 kinderen de school. Binnen twee jaar zal dit aantal tot onder de 60 zijn gedaald.

"Bij deze aantallen leerlingen kunnen wij financieel een vestiging niet meer openhouden. Bovendien kunnen wij geen kwaliteit meer garanderen wanneer wij meer dan twee leeftijdsgroepen moeten gaan samenvoegen in één combinatieklas.", aldus Went. Na overleg met team en medezeggenschapsraad van de school en de Raad van Toezicht van de stichting is de beslissing genomen de vestiging te sluiten. "Het voelt voor alle betrokkenen als een nederlaag. We hebben er alles aan gedaan deze vestiging in stand te houden, maar kennelijk is er onvoldoende behoefte aan openbaar onderwijs in Rijnsburg", aldus Went.

Voor het lopende schooljaar verandert er nog niets; kinderen kunnen het schooljaar gewoon afmaken. Ouders die daarvoor kiezen kunnen hun kinderen per 1 augustus 2019 overplaatsen naar de vestiging in Valkenburg. Voor de opvang van de andere kinderen treedt het bestuur in overleg met het bestuur van het PCBO Rijnsburg.

De personeelsleden hoeven, gezien het lerarentekort niet bang te zijn voor hun baan; zij zullen in overleg met het bestuur worden overgeplaatst naar andere vestigingen binnen de stichting, die nog tien andere basisscholen in de regio heeft.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>