Pakketbezorgers en buurtbewoners zelf zorgen voor onveiligheid in de smalle Deining. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde
Pakketbezorgers en buurtbewoners zelf zorgen voor onveiligheid in de smalle Deining. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Bewoner Rijnsoever doet beklag: 'Pakketbezorgers maken buurt onveilig'

Algemeen

Een bewoner van de Deining in de wijk Rijnsoever doet zijn beklag over de pakketbezorgers in zijn buurt. 'Als bewoner van een 'woonerf' (al 42 jaar) wil ik benadrukken dat ook hier (niet alleen) de pakketbezorgers in toenemende mate de wijk onveilig maken.'

'Waar ternauwernood een grote bestelbus door onze straat kan met aan beide zijden slechts enkele centimeters ruimte, zie ik bezorgers vanuit het keukenraam al kijkend op hun mobiel voorbijkomen met een snelheid die vaak ruim boven de maximum toegestane snelheid van 15 km ligt', beschrijft de bewoner de huidige gang van zaken.

Onverantwoord

Die snelheid op een woonerf is volgens de bewoner 'onverantwoord'. 'Een situatie die vooral voor kleine kinderen levensgevaarlijk is. Daar waar een woonerf bedoeld is een beschermd gebied te zijn, is dit door de veranderende maatschappij achterhaald', stelt de bewoner, die de chauffeurs een 'onverantwoorde houding' verwijt.

'Die niet (willen) inzien in welk een gebied zij zich bevinden en ik mij afvraag of zij de verkeersregels kennen die hier gelden. In plaats van gebruik te maken van de parkeerplaatsen en de pakketten lopend af te leveren, rijden zij, al zoekend naar het bezorgadres, tot aan de voordeur.'

Buurtbewoners

Het zijn overigens niet alleen de pakketbezorgers die zich hieraan schuldig make, benadrukt de bewoner. Dat geldt ook voor de buurtbewoners zelf. 'Bij de kennis van de verkeersregels in een woonerf kan bij veel bewoners ook een vraagteken worden geplaatst', laat de bewoner weten in zijn e-mail aan de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders.

De bewoner doet het college en de gemeenteraad een suggestie voor een oplossing van het probleem. Die is 'even simpel als vervelend voor veel mensen door op een goed gekozen plaats een versperring (verwijderbare paal o.i.d.) te plaatsen die de doorgaande route (voor auto's) tussen de parkeerplaatsen verspert en bestuurders ontmoedigt de straten gemakshalve als doorgaande route te gebruiken'.

De woningen blijven met die maatregel altijd van een kant bereikbaar. 'Hoe vervelend kan dit zijn in een woonerf, waar kinderen veilig zouden moeten zijn?', besluit de bewoner met een retorische vraag aan de gemeenteraad.

Uit de krant