Diamanten huwelijk voor Jaap en Truus | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
Foto: Piet van Kampen

Diamanten huwelijk voor Jaap en Truus

Jaap Oudejans (90) en Truus Oudejans- de Jong (87) wonen pas sinds vijf jaar in Katwijk. In hun fraaie appartement aan het Zeehosplein genieten zij nog elke dag van elkaar en het uitzicht op de duinen. Zij wonen nog steeds geheel zelfstandig en nu vlak bij hun gehandicapte zoon Frans, die al jaren in het Zeehospitium woont.

Door Piet van Kampen

Jaap en Truus werden in Amsterdam geboren en hebben elkaar daar ook leren kennen. 'Ik zong daar in de kerk waar Jaap ook vaak kwam', onthult de bruid. Het ging niet zonder slag of stoot tussen de jongelui. 'Mijn vader zei altijd: Eerst zeven keer aan en uit en dan wordt het pas wat, lacht Truus olijk. En het werd ook wat tussen die twee. Op 29 december 1958 schoven zij elkaar in de hoofdstad de ringen om. Het bruiloftsfeest werd in Grand Hotel Krasnapolsky gevierd en het jonge paar betrok een woning in Halfweg. Zij werden gezegend met de geboorte van Mies, Jaap en Frans en later werden zij de grootouders van drie kleinkinderen.

Jaap had een meubelzaak in de Amsterdamse Jordaan en was ondernemer tot aan zijn pensioen.

Gewend

In zijn vrije tijd tenniste en voetbalde Jaap graag en zijn echtgenote was vaardig met borduren. Samen vierde het paar mooie vakanties in Duitsland, Oostenrijk, Italië en Zwitserland. Het is allemaal verleden tijd net zoals samen wandelen. Nu doen zij dagelijks hun boodschappen, drinken koffie bij Van Maanen in de Princestraat en lopen even bij de slager binnen. 'Wij zijn inmiddels in Katwijk gewend en dat is heel belangrijk voor ons. De mensen zijn vriendelijk en maken graag een praatje', is de prettige ervaring van het diamanten paar. De reden dat zij naar Katwijk verhuisden is vanwege hun gehandicapte zoon Frans, die al een aantal jaren in het Zeehospitium woont. 'Lekker dichtbij en hij komt vrijwel dagelijks even koffie drinken. Frans is erg belangrijk voor ons', vertelt moeder Truus.

Mooie momenten

Wat zijn de hoogtepunten of de mooie momenten uit hun lange huwelijksleven? Jaap hoeft niet lang na te denken. 'Wij zijn elke dag tevreden hier in ons mooie appartement'. Truus vult hem aan: 'Wij wonen hier geweldig'. Zestig jaar huwelijk. 'Het is zo maar gelopen', lacht Truus maar Jaap gaat een stapje verder. 'Vertrouwen en begrip is het belangrijkste'.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>