Ton Hetebrij: 'Verhalen moeten eigen zeggingskracht hebben' | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
Ton Hetebrij voor de boekenkast vol verhalen. ‘Boven staan nog veel meer boeken.’ | Foto: Adrie van Duijvenvoorde.
Ton Hetebrij voor de boekenkast vol verhalen. ‘Boven staan nog veel meer boeken.’ | Foto: Adrie van Duijvenvoorde. (Foto: Adrie van Duijvenvoorde)

Ton Hetebrij: 'Verhalen moeten eigen zeggingskracht hebben'

We zitten midden in wat we 'de donkere dagen' voor kerst noemen. Een tijd waar in het christelijk geloof één verhaal centraal staat. Verhalen spelen in alle culturen een belangrijke rol. Verhalen die van generatie op generatie werden doorverteld en later werden opgeschreven.


Verhalen zorgden en zorgen voor verbintenis. Verhalen worden herinneringen en herinneringen worden verhalen. Rijnsburger Ton Hetebrij weet daar als verhalenverteller alles van.

'Het leuke van verhalen vertellen is, dat je een soort verbinding legt tussen de mensen die luisteren en tussen verteller en luisteraars. Maar je moet nooit een moraal aan het verhaal plakken. Verhalen moeten hun eigen zeggingskracht hebben', vindt de oud-leerkracht van onder meer de Otto Baron, Zonnebloem- en Rijnschool. Ton pakte na zijn pensionering (tien jaar geleden) die liefde voor vertellen weer op, volgde nog meer cursussen en ging vertellen bij verschillende instanties en organisaties.
 

Vandaag in De Katwijksche Post

In de Katwijksche PostCast van deze week vertelt Ton meer over de kunst van het vertellen. En leest hij twee verhalen voor.
 

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>