Geen feestje voor Platform Gehandicaptenbeleid | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
Marcel Wiegman: 'Ik wil opkomen voor mensen met een beperking'.
Marcel Wiegman: 'Ik wil opkomen voor mensen met een beperking'. (Foto: Piet van Kampen)

Geen feestje voor Platform Gehandicaptenbeleid

Een 25-jarig jubileum van een vereniging, instantie of bedrijf wordt in de regel met een feestje gevierd. Voor het Platform Gehandicaptenbeleid Katwijk gaat deze mijlpaal echter stilletjes voorbij. Tijdens een openhartig gesprek met voorzitter Marcel Wiegman wordt dit onderwerp niet aangekaart maar is hij meer met de toekomst bezig.

Door Piet van Kampen

Wiegman is 25 jaar lid van het vijftal dat het platform vormt. De laatste twee jaar als voorzitter. Hij is zijn leven lang al aan de rolstoel gekluisterd, maar zeer strijdvaardig. Voor zijn inzet voor diverse organisatie werd hij tot Lid in de Orde van Oranje Nassau benoemd. 'Ik ga goed met mijn beperking om en wil opkomen voor mensen met een beperking', is zijn levensmotto. Marcel heeft zich voorbereid op het gesprek.

'Ik wil een paar dingen bespreken en dat zijn bewustwording, nieuwe ondersteuning, het schoolproject en nieuwe vrijwilligers.' Over bewustwording somt hij een paar voorbeelden op. 'Ik heb in het gemeentehuis gevraagd aan een ambtenaar om in een rolstoel door het gemeentehuis te rijden. Een te hoge balie, bloemvazen die in de weg staan, toen kwam men er achter. Kinderen met een beperking moeten zo normaal mogelijk naar school kunnen gaan, maar scholen kunnen er soms niet aan voldoen.'

Wiegman refereert aan Agenda 22, een destijds door de Tweede kamer gelanceerd project. Lage stopcontacten in woningen, goede opritjes, bereikbaarheid, invalidentoiletten integreren in de algemene toiletpartijen in openbare ruimtes en winkeliers moeten ook meewerken.


Ondersteuning

Momenteel wordt het platform ondersteund door Frank Snijder. 'Wij zoeken een opvolger voor hem want hij kan nog hooguit een jaar blijven. Ook zoeken wij nog vrijwilligers voor ons schoolproject. Wij bezoeken scholen, geven voorlichting en doen spelletjes. Voor het vervoer van onze spullen zoeken wij nog extra vrijwilligers. Met de ambtenaren en de wethouder hebben wij wel contact, maar het heeft een tijdje op een laag pitje gestaan. Zijn onze scootmobielen wel veilig?', stelt hij zich de vraag na het ongeluk met de Stint in Oss.

'Toch hebben wij wat bereikt. De schoolprojecten en het luisterend oor bij de gemeente. Wij willen ook graag samenwerken met andere organisaties voor mensen met een beperking. In het nieuwe jaar hebben wij een bespreking met de gemeenteraad. Katwijk behoort tot de 5 gemeenten met de beste toegankelijkheid. Dit is bereikt dankzij onze inbreng', vertelt Wiegman enigszins trots.

Hij blijft strijdbaar en is nog steeds opzoek naar verbeteringen en hoopt op nieuwe vrijwilligers. 

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>