Katwijk krijgt extra hulp bij begeleiding van Eritreeërs | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl

Katwijk krijgt extra hulp bij begeleiding van Eritreeërs

Katwijk is een van de zes genomineerde gemeenten die extra hulp krijgt bij de begeleiding van Eritrese nieuwkomers. De gemeente had zich samen met 44 andere gemeenten aangemeld voor het impulstraject van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid.

Katwijk krijgt samen met Haarlem, Hellendoorn, Leeuwarden, Roosendaal en Zutphen begeleiding van een projectteam wat zich vooral richt op het delen van kennis.

'In onze gemeente merken we dat het Eritrese statushouders minder goed dan andere statushouders lukt, om op eigen kracht mee te kunnen doen in onze gemeente', verklaart een woordvoerder van de gemeente Katwijk de deelname aan het project.

Culturele verschillen, taboes en een taalbarrière

Uit verschillende onderzoeken blijkt volgens de VNG, dat Eritrese vluchtelingen te weinig weten over oorzaken en risico's van ziekten. 'Daarnaast is er sprake van culturele verschillen, taboes en een taalbarrière. Dit staat de (medische) zelfredzaamheid van Eritrese vluchtelingen in de weg', schrijft de VNG.

Ook blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau Statistiek dat slechts 0,5 procent van de Eritreeërs met een verblijfsvergunning na 24 maanden zijn of haar grootste inkomen uit werk haalt.

Dat Katwijk zich extra focust op Eritrese nieuwkomers, betekent niet dat andere doelgroepen geen aandacht meer krijgen, benadrukt de gemeente. 'In principe krijgt elke statushouder dezelfde begeleiding, maar het hangt van de individuele situatie af hoe deze begeleiding er uit ziet. Hoe sneller een statushouder bijvoorbeeld zelfstandig meedoet in de  samenleving, hoe minder begeleiding hij krijgt.'

De gemeenteraad wordt aan het einde van het traject geïnformeerd over de resultaten.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>