Afbeelding
Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Pleidooi voor meer openbare AED's

Algemeen

De fracties van DURF en CDA pleiten voor meer openbare AED's. In de gemeente zijn een aantal AED's aanwezig, maar niet ieder apparaat is op elk uur beschikbaar.

'Zelfs de AED's op het gemeentehuis en bij het politiebureau zijn niet 24/7 bereikbaar', schrijven de fracties in een brief aan het college van burgemeester en wethouders. 'Daarnaast zijn tal van AED's in huizen of bedrijven gevestigd, waardoor mensen genoodzaakt zijn iemand te kennen met een sleutel van één van deze gebouwen om de AED te kunnen pakken. Dit zijn kostbare minuten, die in geval van nood niet wenselijk zijn.'

AED-netwerk

De partijen willen dat de gemeentelijke AED's voor iedereen toegankelijk zijn, op ieder tijdstip. Daarnaast willen de twee dat het college aan de slag gaat met een AED-netwerk, zodat bewoners een AED binnen bereik hebben. Ook wordt het college gevraagd om voor alle inwoners reanimatiecursussen te organiseren.

Zorgen

DURF en CDA schrijven de brief naar aanleiding van een oproep door de Rijnsburgse Piet Heemskerk. De Rijnsburger maakt zich zorgen over het ontbreken van een AED in zijn buurt. Heemskerk is niet de enige. Bewoners van een aantal straten en buurten zijn crowdfundingsacties gestart om met sponsorgeld een AED aan te schaffen. De twee fracties willen ook van het college weten hoe de gemeente deze acties kan ondersteunen.

Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok.

Uit de krant