Afbeelding
Foto: pr

Droom van overleden kunstenaar Gerard Brouwer in vervulling

Algemeen

Het achthonderd kilo zware bronzen beeld Maatjes van Gerard Brouwer staat bij bronsgieter Hans Steylaert in Waardenburg te wachten op transport naar de Boulevard in Katwijk en op zijn onthulling op vrijdag 14 december. Daarmee gaat de droom van de overleden kunstenaar in vervulling. Vanaf vrijdagmiddag 14 december kan iedereen het beeld ter hoogte van de Voorstraat bewonderen.

Steylaert verwacht dat het beeld Maatjes - bijna drie meter lang en 2,5 meter hoog - voor Katwijk een internationaal beeldmerk zal worden. "Dit wordt op de elektronische snelweg het grootste visitekaartje dat Katwijk zich kan denken", voorspelt hij. "Van dit beeld met op de achtergrond de wilde golven, de blauwe lucht en de ondergaande zon zullen miljoenen foto's de wereld overgaan. Het beeld lijkt weinig uitgewerkt, maar niets is minder waar. Gerard Brouwer heeft alles tot op de millimeter doordacht en uitgewerkt. Het lijkt grof, maar het is heel verfijnd. Gerard was een goeie, heel degelijke beeldend kunstenaar, die heel precies werkte."

Perfect model

Het is onmogelijk een beeld van deze omvang in één stuk te gieten. Maatjes is gemaakt in tien verticale segmenten die daarna onzichtbaar aan elkaar zijn gelast. Het beeld, dat in een aantal formaten is gemaakt, is op traditionele wijze vergroot. "We zetten een kooi om het oorspronkelijke beeld en we bepalen allerlei meetpunten', vertelt Steylaert. "Daarna is het rekenwerk. Vervolgens zetten we het beeld uit in foamplaten. Gerard heeft hiervoor op voorhand een perfect model gemaakt. Als dat niet was gebeurd, was het moeilijk geworden het tot stand te brengen. Met hulp van de kunstenaar Dick Aerts is het vergrootte beeld nu bloedstollend mooi geworden."

Brouwer - vorig jaar februari op 65 jarige leeftijd overleden - en Steylaert (56) waren hartsvrienden. De bronsgieter heeft bijna een jaar gewerkt om uitvoering te geven aan de wens van zijn vriend door het beeld in deze grootte uit te voeren. "Er zit meer kijk- en denkwerk in dan fysiek werk", zegt hij. "Het was altijd fijn samenwerken met Gerard. Bij het maken van dit beeld, miste ik hem."

Grootste beeld

Maatjes is niet het grootste beeld dat Steylaert ooit heeft gegoten. Dat is het tien meter hoge beeld Kijken, denken, doen van Eric Claus in opdracht van de Rabobank. Het staat voor het hoofdkantoor aan de Croeselaan in Utrecht.

"Ik heb het mooiste werk van iedereen", zegt Steylaert. "Dat weet ik zeker. Ik werk hier met plezier. Ik werk alleen met hele goede kunstenaars met wie ik prettig kan samenwerken. Wat je hier ziet staan zijn stukjes poëzie. Mijn vader was ook bronsgieter. Van hem kreeg ik als tienjarige een bronssmeltoventje van een kilo en een lasapparaat. Mijn vader en Gerard hebben samengewerkt. Mijn vader is te vroeg overleden. Daarna zijn Gerard en ik samen verder gegaan. We waren een stel voor het leven. Gerard heeft geïnvesteerd in zichzelf en hij is een groot en succesvol kunstenaar geworden. Door heel Nederland staan beelden van Gerard Brouwer."

Degelijke kunstenaar

Steylaert omschrijft Gerard Brouwer behalve als groot kunstenaar als een hele humoristische man. "Hij was voorzichtig in zijn ondernemerschap en heel betrouwbaar. Net als de andere kunstenaars met wie ik samenwerk, werkte hij hard. Echte kunstenaars gaan elke dag naar hun atelier, zijn altijd met hun vak bezig. Degelijke mensen, geen praatjesmakers."

Net als bij etsen kan je één beeld meerdere keren gieten. "Hoeveel, dat is een afspraak met de kunstenaar", zegt Steylaert. "In het geval van Gerard meestal een serie van acht en nooit meer dan twaalf. Van een aantal beelden van Gerard is de serie nog niet vol. Is het zo ver, dan is het op." Gerard Brouwer heeft al zijn werk bij bronsgieterij Steylaert laten gieten.

Uit de krant