Rijnsburger in Japan op keukentrapje voor meest begeerde vliegtuig onder spotters | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
Foto:

Rijnsburger in Japan op keukentrapje voor meest begeerde vliegtuig onder spotters

Je moet wel zeer bezeten zijn van je hobby en diverse landen af reizen om tot het ultieme doel te komen. Voor plaatsgenoot Clem (60) was het dit keer de tweede reis naar Japan die hij samen met Koos Heemskerk en Hans van der Luijt maakte. De missie: bijzondere militaire vliegtuigen spotten.

Door Piet van Kampen

De vraag rijst natuurlijk: waarom deze hobby? De sympathieke liefhebber van met name militaire vliegtuigen licht het toe. 'Als jongen ging ik al vaak naar Vliegveld Valkenburg om naar vliegtuigen te kijken. Het fascineerde mij en met een simpel Kodak klik-klak toestel maakte ik daar de eerste foto's van allerlei typen vliegtuigen. Ik leerde daar mensen kennen en een vroegere buurman van mij gaf mij toen de aanzet om te gaan fotograferen. Later heb ik ook veel dia's gemaakt en ik denk dat ik er wel een kleine zestigduizend op zolder heb liggen' glimlacht hij.

Het zijn niet alleen militaire vliegtuigen waarvan Clem wel zo' beetje alle types kent, maar ook heeft hij menig plaatje van de burgerluchtvaart bij Schiphol geschoten. 'Toch hebben militaire toestellen mijn voorkeur', benadrukt de enthousiaste hobbyist. De trip naar Japen die hij met z'n twee maten van 1 tot 10 november maakte, was vooral bedoeld om de Phantom nog eens goed in beeld te brengen. 'In Griekenland en Turkije vliegen deze toestellen ook nog, maar in Japan kon je er heel dicht bij komen. Daar doen ze er niet zo moeilijk over. In eigen land ben ik naar de vliegbasis in Gilze en in Eindhoven geweest, maar Japan is toch iets heel anders. In Japan hebben we ook de open dagen van een Airshow bezocht. Het was er gigadruk, ik denk wel een ruime 250.000 man publiek. De Phantom is waarschijnlijk aan het laatste jaar bezig dus dat was uiteindelijk ons hoofddoel. Het is het meest begeerde toestel voor de spotters. Om de toestellen van boven de hekken uit te kunnen fotograferen hebben we bij aankomst in Japan een soort keukentrapje gekocht. Het was het eerste dat wij daar kochten.' Hans had deze trip uitstekend geregeld', prijst hij zijn reisgezel. Eerder al vloog Clem samen met Hans naar onder andere Rusland en Amerika. Je moet wat over hebben voor je bijzondere hobby.

Postzegels

Zoals een ander postzegels verzamelt, zo heeft Clem van alle gefotografeerde militaire vliegtuigen de nummers geregistreerd. 'Daar gaat het mij om. Het is leuk om het allemaal te bewaren om weer eens terug te kunnen zien'. Overigens betreurt Clem het dat Vliegveld Valkenburg werd opgeheven, de plaats waar de hobby voor hem begon. De trip naar het verre oosten zal zeker niet zijn laatste zijn geweest. Maar wel een die indruk op hem heeft gemaakt.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>