Afbeelding
Foto: pr

Twee opties voor vuurwerkvrije zones in Katwijk

Algemeen

Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad twee opties voor, om plekken in Katwijk vuurwerkvrij te maken.

Na een motie van de gemeenteraad is er een onderzoek uitgevoerd naar de mogelijkheid voor vuurwerkvrije zones, die gelden van 31 december 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur.

Parken

Bij de eerste optie wordt er vooral rekening gehouden met dieren en vermindering van milieuschade. Bij deze optie worden een aantal parken aangewezen als vuurwerkvrij zoals de Dorpsweide in Valkenburg, het Ridderbos, het bos met kinderboerderij achter de Wilbert en het park in Schutterswei.

Vrijwillige zones

Een tweede mogelijkheid is de zogenoemde 'vrijwillige vuurwerkvrije zone'. Bewoners bepalen dan zelf welke delen van de openbare ruimte vuurwerkvrij worden. Buurtbewoners kunnen dan bijvoorbeeld zelf afspreken om in een straat geen vuurwerk af te steken of een plek aanwijzen waar dat juist wel kan. Bewoners moeten wel zelf handhaven. De zones hebben geen juridische rechten. Volgens het college zijn buurtwhatsappgroepen een goede basis voor onderlinge afspraken.

Handhaving

De gemeente plaatst wel enkele kanttekeningen bij de vuurwerkvrije zones. De politie heeft al aangegeven, dat zij geen extra agenten gaat inzetten om toezicht te houden op de zones. Ook blijkt uit onderzoek dat zones niet voor minder vuurwerkschade zorgen.

De gemeenteraad debatteert donderdag van 19.45 tot 20.45 uur over de twee opties.

Uit de krant