Betaald parkeren op zondag voor CU geen heilig huisje meer | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
Foto: pr

Betaald parkeren op zondag voor CU geen heilig huisje meer

De kogel is door de spreekwoordelijke kerk. De ChristenUnie (CU) meldt vanmiddag tijdens de Algemene Beschouwingen, dat 'de opties rond betaald parkeren op zondag bespreekbaar' zijn. De coalitiepartij wijkt daarmee af van het verkiezingsprogramma 2018-2022.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

In dat verkiezingsprogramma staat het volgende over betaald parkeren op zondag. 'Op zondag wordt geen parkeergeld gevraagd om onnodige zondagsarbeid voor handhavers te vermijden.'

Rechtvaardigen

Ook op de stelling afgelopen februari in De Katwijksche Post ('Invoering betaald parkeren en handhaving op zondag'), antwoordde de CU 'oneens'. Hoewel in de uitleg bij dat antwoord al een voorzichtige opening werd gegeven. Lijsttrekker Gerard Mostert (nu wethouder) gaf daarin enkele voorbeelden aan die een beleidsverandering zouden rechtvaardigen. Zoals extreem hoge parkeeroverlast en veiligheid. 'Dat is tot nu toe echter niet gebleken', besloot hij toen.

Tussen februari en november is er voor de CU toch iets veranderd. 'Ook voor ons zijn omwille van parkeerproblemen en handhaving de opties rond betaald parkeren op zondag bespreekbaar', zegt fractievoorzitter Ton de Vries vanmiddag. Om er direct aan toe te voegen, dat 'het betrekken van onze inwoners bij deze beleidsverandering niet vergeten mag worden'.

Ruime meerderheid

Met die ommezwaai van de CU is er nu een ruime meerderheid voor het invoeren van betaald parkeren op zondag. Eerder dit jaar gaf het CDA dat heilige huisje al op.

Volgens de verkiezingsprogramma's is alleen de SGP nog tegen die invoering van betalen voor parkeren op zondag, uit geloofsoverwegingen.

En bij de eerder genoemde stelling in februari, gaf D66 aan het 'oneens' te zijn met de stelling, maar echt grote bezwaren lijkt die partij niet te hebben. 'Betalen op zondag is geen doel, gratis op zondag ook niet', zei fractievoorzitter Ralf Boland toen.

Tijdens de Algemene Beschouwingen stippen meerdere partijen de kwestie 'betaald parkeren op zondag' aan.

'Betaald parkeren op zondag inclusief handhaven is belangrijk, want er bereiken ons steeds meer klachten over parkeerproblemen op zondag', aldus GemeenteBelangen. Zo denken Hart Voor Katwijk en KiesKatwijk er ook over. VVD Katwijk ziet in dat betaald parkeren ook een mogelijkheid om meer inkomsten te genereren. Lijst Smits wijst verhoging van de parkeertarieven af, 'zolang dit college het betaald parkeren op zondag af blijft wijzen'.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>