Jeugdleden van de Katwijkse schaatsclubs voerden actie voor het gemeentehuis voor een 333 meter baan.
Jeugdleden van de Katwijkse schaatsclubs voerden actie voor het gemeentehuis voor een 333 meter baan. Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Leidse keuze voor 250 meter schaatsbaan scheelt Katwijk ´een hoop gezeik´

Algemeen

Katwijk hoeft niet meer te beslissen over het wel of niet meebetalen aan een ijsbaan van 333 meter in Leiden. De buurgemeente heeft zelf besloten om geen schaatsbaan van 333 meter, maar een van 250 meter aan te leggen. Dat scheelt Katwijk 'een hoop gezeik', volgens wethouder Adger van Helden.

Katwijk werd gevraagd om 388.000 euro mee te betalen voor de grotere Leidse ijsbaan. Die grotere baan kost 3,2 miljoen meer dan een baan 250 meter. Leiden hoopte dat omliggende gemeenten een bijdrage wilden leveren om een grotere baan te realiseren, maar dat viel tegen.

Twijfels

Op 18 oktober werd over die bijdrage gediscussieerd in de Katwijkse gemeenteraad. In de raad waren alleen CDA, GemeenteBelangen en D66 groot voorstander om een steentje bij te dragen. De overige partijen waren tegen of twijfelden. Vooral de dekking van het bedrag zorgden voor die twijfels. Het gevraagde bedrag zou uit de algemene reserve moeten komen.

Uiteindelijk werd wethouder Van Helden tijd gegund en mocht hij nog op zoek naar een andere dekking. De vergadering werd daarmee afgesloten. Eind november zou de raad een beslissing nemen. ´Misschien heeft Leiden dan al de stekker er uit getrokken´, fluisterde Van Helden na afloop tegen collega-wethouder Gerard Mostert, niet wetend dat zijn microfoon nog aan stond. ´Dat scheelt een hoop gezeik.´

Uit de krant