Afbeelding
Foto: pr

Na strandjutters nu ook straatjutters

Algemeen

Louis van Schie is een echte pionier als het gaat om een schoon milieu. Hij richtte zijn enthousiast clubje strandjutters op dat één keer per week, zomer en winter het strand afstruint om het afval van onze consumptiemaatschappij op te ruimen. Vorige week donderdag gingen zij voor het eerst als straatjutters aan de slag.

Door Piet van Kampen

Eigenlijk is het van de zotte dat mensen zoals Van Schie de reut van een ander op moeten ruimen. Maar als hij en zijn gepassioneerde vrijwillige medewerkers het niet doen wie dan wel? De gemeente komt ook capaciteit tekort om de boel netjes te houden en de provincie op wegen die door onze gemeente lopen, laat het ook op dit punt afweten. 'Ja af en toe komen zij de bermen maaien. Maar maaien dan het afval in gruzelementen en dat blijft daar dan gewoon liggen', heeft Van Schie ervaren. Hij fietst dagelijks over de Noordwijkerweg naar Noordwijk en ergerde zich telkens aan de rotzooi langs de weg. Daarom startte hij bewust de actie op deze plek. Tijd om ook hier het voortouw te nemen.

Dus verzamelde hij vorige week donderdag zijn trouwe medewerkers en enkele nieuwe vrijwilligers zich bij Middelmors om vandaar uit een uur lang de omgeving van het afval te zuiveren. Onder hen wethouder Rien Nagtegaal. De wethouder: 'Niemand schijnt het express te doen maar flikkeren onbewust die rotzooi maar weg. Wat jullie doen is helaas hard nodig en doen dit om mensen bewust te maken. Het is vooral belangrijk dat zij dit rondom in het eigen huis en in de wijk doen', wenste hij hardop. Jaarlijks zijn er wel een paar momenten dat tijdens de Nationale Opschoondagen scholieren op pad gaan en er zijn ook al een aantal jaren de zogenaamde ZAPpers (ZwerfAfvalPakkers) actief die door de gemeente beloond worden. Maar dat zijn druppels op een gloeiende plaat.

Speciale gast

Onder het gezelschap bevond zich ook Dirk Groot die met de trein uit Purmerend was gekomen. Groot is een nationale bekendheid (Zwerfinitiator) als het om het schoon houden van het milieu gaat.

De opruimactie in Rijnsburg werd door Radio 1 van België zelfs live opgenomen. Het geeft eens te meer het belang van dit soort activiteiten aan. De lijfspreuk van Groot is veelzeggend: 'Wij ruimen het niet op van een ander, maar voor een ander'. Met andere woorden 'wij doen het voor de gemeenschap'.

Van Schie hoopt met deze actie de mensen wakker te schudden en hoopt dat inwoners hun eigen wijk schoon gaan houden. 'Als er iemand begint prikkelt dat ook anderen om het te gaan doen. Ze moeten elkaar over de streep trekken', hoopt hij van harte.

De straatjuttersactie van een uur leverde maar liefst zestig kilo afval op. Tel uit je winst.

Uit de krant