Expositie Katwijk van Oranje boeit bezoekers | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
Foto:

Expositie Katwijk van Oranje boeit bezoekers

Hij ligt enigszins verscholen achter de HEMA in winkelcentrum Zeezijde, de zogenaamde pop-upstore die in het teken van herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog is ingericht. Bezoekers die er de afgelopen dagen binnen liepen waren onder de indruk van de expositie.

Door Piet van Kampen

Het project Katwijk van Oranje, voortvloeiend uit de succesvolle musical Soldaat van Oranje die alweer is verlengd tot volgend jaar mei, heeft veel te bieden. Zoals bijvoorbeeld de expositie van de Engelandvaarders, beelden van Rijnsburg in oorlogstijd en de bevrijding door de Canadezen en de videofilm met fragmenten uit de musical roepen er beelden op. Vorige week woensdag werd de tentoonstellingsruimte officieel geopend toen het Genootschap Oud Rijnsburg haar waardevolle bijdragen had geleverd. 'Het is een goede zaak en belangrijk voor de mensen om een indruk te krijgen uit die sombere tijd', gaf Teuntje van Delft namens het Genootschap aan nadat Piet de Vries van Marketing Katwijk in zijn korte woordje had gerefereerd aan de vele slachtoffers met name in Valkenburg, het verzet en de ondergedoken Joden in Rijnsburg en de bouw van de Atlantikwall in Katwijk.


Engelandvaarders

Het verhaal van de Engelandvaarders komt vooral in deze dagen tot leven. Gerelateerd aan de musical. Aad Dourlein was een van de bezoekers in de pop-upstore en is een zoon van Pieter Dourlein, een Engelandvaarder die de barre oversteek per kano heeft overleefd. Hij vertelde hoe zijn vader via allerlei omwegen via Europa in Engeland arriveerde, geheim agent was, tijdelijk gevangen genomen zat, uiteindelijk de oorlog heeft overleefd en zich voor het vaderland heeft ingezet. Hij woonde na de oorlog jarenlang in Katwijk.

Het gezin De Winter uit Rijnsburg is van deze jonge generatie maar was zeer geïnteresseerd. 'Kijk dat is de Rapenburgkerk die er vroeger stond', wees moeder Leonie naar een foto waar haar kinderen naar keken. 'En mijn zusje woont nu achter dat huis', wees zij een andere foto aan. Cees Noort van het Genootschap Oud Rijnsburg gaf aan de bezoekers tekst en uitleg want hij heeft een enorme kennis van het oorlogsverleden in zijn dorp waar meer dan honderd Joden waren ondergedoken. Er valt zoveel over te vertellen. In de expositieruimte zijn ook artikelen te koop zoals beeldmateriaal, boekjes, mokken en andere spulletjes over de Soldaat van Oranje. De expositie is van woensdag tot en met zaterdag van 12.00-17.00 uur geopend en duurt tot en met 17 november. Een bezoek is een meer dan de moeite waard.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>