Lijst met verwaarloosde monumenten 'flink geslonken' | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Lijst met verwaarloosde monumenten 'flink geslonken'

De lijst met verwaarloosde monumenten in de gemeente Katwijk is volgens het college van burgemeester en wethouders de laatste jaren 'flink geslonken'.

Er zijn op dit moment 34 monumenten die wel een opknapbeurt kunnen gebruiken. Het gaat om 32 barakken aan beide kanten van de Wassenaarseweg, het Hoofdgebouw Zeehospitium en voorfiltergebouw van Dunea.

De gemeente heeft vastgelegd dat het verboden is om een gemeentelijk monument te beschadigen, door achterstallig onderhoud te laten vervallen of te vernielen. Wanneer dit gebeurt, kan de gemeente ingrijpen. Maar dat is volgens het college bij de verwaarloosde monumenten die nu op de lijst staan, niet van toepassing.

Het Hoofdgebouw van het Zeehospitium is onlangs gekocht door Ouwehand Bouw, die het pand wil verbouwen en restaureren. Ook voor het voorfiltergebouw uit 1912 van waterwinningbedrijf Dunea worden nieuwe plannen gemaakt, maar die zijn nog niet concreet.

Barakken

Voor de barakken is nog geen herbestemming gevonden. Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) is eigenaar van de barakken aan de zijde van de Mient Kooltuin. De barakken aan de duinzijde zijn van Dunea. Volgens het college is herbestemming voor die barakken lastig, omdat de stikstofdepositie in het duingebied niet mag toenemen. De barakken mogen dus niet veel verkeer aantrekken.

Daarnaast wil de gemeente de herbestemming graag combineren met de ontwikkelingen op het voormalig Vliegkamp Valkenburg, waar een nieuwe woonwijk gebouwd wordt met een dronecentrum. Herstel voor deze panden lijkt op korte termijn daarom niet mogelijk.

Dunea had voorheen nog twee panden die op de lijst met verwaarloosde monumenten stonden, maar die zijn er nu af. De watertoren is gerestaureerd en ook het pompgebouw heeft onlangs groen licht gekregen voor restauratie.

Visserijschool

De Visserijschool mag ook van het lijstje af. Het pand verkeert in een slechte staat, maar wordt door wooncorporatie Dunavie verbouwd tot 11 koopwoningen. Naast het monument komen 21 sociale huurwoningen, verdeeld over drie lagen. De Waaier aan de Boulevard staat ook niet meer op de lijst. Het voormalig pand van het Zeehospitium wordt door nieuwe eigenaren verbouwd tot woning.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>