College: geen handhaving parkeren op zondag | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
Foto: pr

College: geen handhaving parkeren op zondag

Parkeren op zondag blijft voorlopig gratis. Dat blijkt uit antwoorden van het college van burgemeester en wethouders op vragen van CDA en GemeenteBelangen (GB). De gemeente gaat ook geen gemeentelijke handhavers op zondag inzetten.

Auto's die de stoep blokkeren, op plekken staan waar ze niet mogen staan en daar ook geen boete voor krijgen. Het leidt tot grote ergernissen bij bewoners. De fracties van CDA en GB zien de parkeerdruk- en overlast toenemen in de straten. De gemeente heeft afgelopen zomer via sociale media 30 tot 40 meldingen ontvangen over hinder en overlast door foutparkeren. Die meldingen gingen voornamelijk over auto's op de stoep en auto's die zonder vergunning in vergunninghouders gebieden parkeren.

Het college wijt het probleem aan de vele bezoekers op de zomerse dagen. 'Een logisch gevolg is dat daardoor de druk op de openbare ruimte toeneemt', schrijft het college.

Scenario's

De twee partijen willen, dat het college meerdere scenario's onderzoekt om het foutparkeren tegen te gaan. Eén van die scenario's is het betaald parkeren op zondag. Op die dag lijkt de overlast erger dan op andere dagen.

De gemeente handhaaft niet op zondag, vanwege de zondagsrust. De politie treedt wel op, maar alleen bij ernstige klachten en wanneer gevaarlijke situaties ontstaan en hulpdiensten er niet langs kunnen. Handhaving door de politie hangt ook af van de prioriteiten die er op dat moment zijn, in verband met andere meldingen.

Politieke keuze

'Het is een politieke keuze geweest om op zondag geen betaald werk te verrichten', antwoordt het college op vragen van GB en CDA. 'Daar valt handhaving en inzet van externen ook onder.'

Het college wil wel andere mogelijkheden onderzoeken, maar dat gebeurt niet op de korte termijn. Mogelijke oplossingen voor de parkeeroverlast worden in de Agenda Mobiliteit meegenomen, die nu nog wordt voorbereid. De oplossingen daarin worden volgend jaar met de gemeenteraad besproken.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>