Afbeelding

School weert gebraden kippen, taart en chips

Algemeen

Gebraden kippen, zakken chips, taart, stokbroden en flessen frisdrank. Leerlingen van het Andreas College komen graag bij de Albert Heijn, maar de directeur van de school is het zat. De lunchgewoonten van de leerlingen zorgen voor teveel troep. In een brief aan de leerlingen en de ouders laat de directeur weten dat de school het eten van de supermarkt in beslag gaat nemen.

De Albert Heijn aan de Zeilmakerstraat ligt op nog geen 10 minuten lopen van de school. De supermarkt wordt in de schoolpauzes en tussenuren dan ook veelvuldig door de leerlingen bezocht.

Al het eten zorgt ervoor dat de school met een afvalprobleem kampt. 'Wij kunnen de hoeveelheid afval niet meer verwerken', schrijft directeur Alan Turner. 'De rommel die de leerlingen op school achterlaten is echt enorm en is niet alleen een last om af te voeren, het resulteert ook in ongedierte.' De containers zaten normaal gesproken op vrijdag vol, maar nu is dat al op dinsdag, laat een woordvoerder van de school weten. De school kan de bovenbouwleerlingen niet verbieden om het schoolplein te verlaten en kiest er dan voor om het eten op schoolplein en in de school in te nemen. Na schooltijd kunnen de jongeren het eten weer ophalen bij de conciërge.

De woordvoerder benadrukt dat het echt gaat om de lunchgewoonten die niet binnen de school passen. Broodjes zijn nog gewoon toegestaan. ´Het gaat echt om de hele stokbroden en hele makrelen die leerlingen meenemen´, legt de woordvoerder uit. ´We willen gewoon wat terughoudender zijn en de gezonde en duurzame keuzes wat meer bevorderen.´

De leerlingen hoeven volgens de directeur geen honger te lijden. 'Als een leerling geen lunch van thuis mee wil nemen dan voorziet de kantine op school naar onze mening voldoende in assortiment voor een lunch.' De kinderen kunnen daar niet alleen terecht voor een (warm) broodje of een tosti, maar ook voor een zakje chips en andere zoete lekkernijen.

Uit de krant