Jan en Jans van Delft een diamanten duo | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
Foto: Piet van Kampen

Jan en Jans van Delft een diamanten duo

'Je moet elkaar vrij laten'. Het levensmotto van Jan van Delft (84) en Jans van Delft- van Iterson (88) heeft hen op een lange huwelijksweg geleid die op 30 september 1958 begon en nu na zestig jaar nog steeds door loopt. 'Je moet elkaar vrij laten', is een recept dat al die jaren goed heeft gewerkt.

Door Piet van Kampen

Beide echtelieden zijn geboren en getogen Rijnsburgers die elkaar tijdens een visite bij kennissen ontmoetten. Het bleek geen liefde op het eerste gezicht, want Jan zocht niet meer naar een ander. Het klikte zodanig goed tussen die twee dat zij elkaar na een jaar al de ringen omschoven.

Hun trouwdag vierden zij buiten het dorp in De Zeeleeuw in Noordwijk. Uit hun huwelijk werden vijf kinderen geboren en tevens werden zij de trotse grootouders van zes kleinkinderen en twee achterkleinkinderen.

Na hun huwelijk woonden zij kort bij de ouders van Jan in en daarna betrokken zij een woning in de Brouwerstraat waar zij 47 jaar woonden om vervolgens naar het Mauritsplantsoen te verkassen. Zij wonen er nog steeds naar volle tevredenheid.

Muzikaal

Jan zorgde voor het brood op de plank. Eerst 'in de bloemen', daarna bij Den Haan tuinartikelen en vervolgens bij Hanab als voorman bij heiwerken. Het is en muzikaal echtpaar, want beiden zongen in het Hervormd Kerkkoor en het Eben Haëzer koor in Katwijk. Jan droeg de sousafoon op zijn schouders bij Wilhelmina en later bij de Floraband. Ook fietsen was een gezamenlijke hobby.

'We hebben alle provincies in Nederland gehad', vertelt Jan die ondanks zijn kunstbeen nog steeds op het stalen ros is te vinden. Hij vraagt: 'Weet je hoeveel kilometer ik er met deze fiets op heb zitten?' Geen idee natuurlijk. 'Ruim 89.000', klinkt hij trots. 'Het is geen man om thuis te zitten', licht de bruid toe. Een andere passie van Jan is een klaverjasje leggen terwijl Jans handwerkt en nog graag een boek ter hand neemt. De tijd nemen voor een leuke vakantie in Oostenrijk of Duitsland was hen niet vreemd. Waren er nog bijzondere hoogtepunten in hun leven? 'Ja, dat waren vooral de feesten in de familie toen oma 65 jaar getrouwd was en het 55-jarige huwelijk van mijn ouders', noemt de bruidegom als voorbeelden.

Het paar waar bij de liefde nog goed zit viert het huwelijksjubileum op 13 oktober weer in Noordwijk. Nu in Zonneweelde, want de Zeeleeuw heeft het niet zo lang vol gehouden dan zij.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>