Vernoemen is traditie bij familie Ravensbergen | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
De drie 'Jannen'.
De drie 'Jannen'. (Foto: Piet van Kampen)

Vernoemen is traditie bij familie Ravensbergen

Het vernoemen van kinderen naar de ouders lijkt niet meer van deze tijd.

Het is mode om de jong geborenen allerlei -soms fancy -namen te geven. De familie Ravensbergen doet echter niet aan deze modetrend mee.

Daarom werd de jongste telg van Jan en Dorris Ravensbergen, die op 18 mei werd geboren, doodgewoon Jan genoemd. 'Maar wel met de naam Junior erachter om verwarring te voorkomen', benadrukt Jantje Ravensbergen de zoon van Jan Ravensbergen senior bekend van Autobedrijf van Egmond.

Traditie

Waarom hecht de familie Ravensbergen zoveel waarde aan het vernoemen? Jan senior en Jantje lichten het toe. 'Het is zo dat er een familiestamboom is uitgezocht die teruggaat tot 1563. Wij zijn inmiddels de 13e generatie. Het begon allemaal bij onze verre voorouders Gijsbrecht en Jan-Gijsbrecht. Daar m zijn er in de familie ook nog een aantal 'Gijzen' vernoemd. Frappant in dit geval is dat de vader van Jan senior Gijs heette, maar nu is de lijn 'Jannen' doorgetrokken. Jantje en Dorris die al een dochtertje Rosa hadden, waren blij dat in mei hun zoon ter wereld kwam. Als het nu een meisje was geworden? 'Jantje' lacht: 'Ik weet niet of er dan nog een derde zou zijn gekomen, maar ik ben de enige die de traditie voort kon zetten, dus ben ik blij dat het een jongen is geworden'.

Behalve het familiedossier is er nog een boek en dat verscheen van de hand van 'Jantje' die hierin zijn vader en het bedrijf beschrijft. Het boek is getiteld 'Met hart en ziel' en gaat over 40-jarig ondernemerschap van Jan senior en de showroom. Beide Jannen zijn in het autobedrijf groot geworden en nu hoopt de vader van de allerjongste dat deze ooit ook in de voetsporen van vader en opa zal treden.

Jan senior: 'Ik heb mijn zijn nooit gepusht en heb hem vrij in zijn keuze gelaten. Toch zou ik het bijzonder vinden als mijn kleinkind ook in de zaak komt', blikt hij hoopvol vooruit. Ach, misschien valt dit appeltje ook niet ver van de (stam)boom en zal hij ooit sleutelen aan auto's en mogelijk ook aan het voortzetten van de familietraditie.

Door Piet van Kampen

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>