Heldin Britt van Leeuwen is een kanjer.
Heldin Britt van Leeuwen is een kanjer. Foto: Carin van der Spijk/Kralt

Britt van Leeuwen in het zonnetje gezet

Algemeen

Oorkonde en Zilveren medaille voor heldendaad

'Je moet er niet aan denken wat er met Jade was gebeurd als Britt een andere route met haar hond had gelopen……'

Deze woorden liet de opa van Jade van der Vijver (8) zich vorige week donderdagmiddag ontvallen. Samen met nog meer familieleden was hij naar de Oranje Nassauschool gekomen om redder Britt van Leeuwen (18) nog eens in het zonnetje te zetten.

Plons

Vrijdagmiddag 16 maart 2018 zullen zowel Britt als Jade niet snel vergeten. Jade was met vriendinnetje aan het spelen bij de Oude Vliet. Britt liet haar hond uit en passeerde de meisjes. Iets later hoorde zij een plons en liep snel terug. Daar zag ze dat een van de meisjes in het water was gevallen. Door de hoge walkant kon de toen 7-jarige Jade niet zelf uit het koude water komen. Britt bedacht zich geen moment en sprong in de sloot en bood hulp. Vervolgens bracht Britt de meisjes bij het vriendinnetje thuis. Door de consternatie was vergeten om een adres of telefoonnummer van Britt te vragen. Gelukkig was de heldin via de Facebook groep 'Je bent een echte Rijnsburger als…' snel gevonden. De volgende ochtend ging Jade met haar ouders op bezoek bij Britt om haar te bedanken voor deze heldendaad.

Kanjer

Interim directeur van de Oranje Nassauschool Jan Punt noemde Britt, die tien jaar geleden ook op deze school heeft gezeten, een kanjer. 'Wij zijn een kanjerschool en dat houdt in dat er regels zijn die wij navolgen. Zoals elkaar helpen op school, maar ook buiten schooltijden. Kanjergedrag vertoon je altijd, en daar is Britt een voorbeeld van.'

Ook burgemeester Cornelis Visser liet weten bijzonder trots te zijn op de heldendaad van Britt. Hij vond haar een voorbeeld. Daarom mocht hij haar namens de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen niet alleen een oorkonde, maar ook de zilveren medaille overhandigen. Deze zilveren medaille wordt uitgereikt wanneer er bij het optreden van de redder sprake is van levensreddend handelen en een moedig optreden, bijvoorbeeld in moeilijke omstandigheden zoals koud weer, of een redding uit diep water.

Britt liet deze loftuitingen nuchter over zich heenkomen. 'Voor mij was het heel normaal om terug te lopen en hulp te bieden', meent ze bescheiden. Jade had voor deze gelegenheid een paar mooie tekeningen gemaakt voor Britt. Daarop uitte ze haar blijdschap voor haar 'grote' vriendin.

Door Carin van der Spijk-Kralt

Uit de krant