Open Monumentendag groot succes | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
Het boezemgemaal was een interessant en nog werkend monument. | Foto: Piet van Kampen
Het boezemgemaal was een interessant en nog werkend monument. | Foto: Piet van Kampen

Open Monumentendag groot succes

'Het Katwijks Museum was een trekpleister net als het Mausoleum in Rijnsburg en de toren in Valkenburg.'

De Open Monumentendag trok dit jaar veel bezoekers. Vooral Katwijkers, maar ook niet-Katwijkers. Een van hen was Mieke Doets uit Oegstgeest. Op haar programma stond in ieder geval een bezoek aan molen De Geregtigheid. Zij was een van de vele bezoekers van dit beeldbepalende monument voor het Rijndorp.

'Ik heb de molen vaak gezien omdat ik als kind in de Rijnstraat bij mijn opa en oma logeerde. Nu wil ik hem ook van binnen zien'. Samen met haar partner Dik genoten zij vanaf de omloop van het uitzicht op de Rijnstraat waar zij jeugdherinneringen aan had. 'Eens moest de eerste keer zijn' lachte zij breeduit. 'Ik ga meer dingen bekijken en ook naar het gemaal, dat lijkt me interessant. Interessant was het gemaal zeker ook voor het echtpaar Piet en Gonny Koelwijn uit Noordwijkerhout. Zij waren zoals zo velen op de fiets geklommen. Ook voor hen was dit de eerste keer dat zij het gemaal van binnen mochten bekijken.

In Rijnsburg was vooral het beklimmen van de toren van de Grote- of Laurentiuskerk in trek bij veel mensen. Ondanks het bewolkte weer, was het uitzicht, na een stevige klim, schitterend. 'De vele treden van de smalle trappen was best wel spannend', liet een moeder weten, die met hulp van supposten haar kroost veilig boven en later weer beneden kreeg. In de kerk werd het orgel bespeeld en kon men de grafmonumenten in het midden van de kerk bekijken. Speciaal voor deze dag waren de vlonders verwijderd.

In Valkenburg maakten velen gebruik van de oude veerpont. Met mankracht werden vele fietsers, die de monumentenroute reden, overgezet van het Rijndorp naar Rijnsburg en weer terug.  

In Katwijk bezocht Leen Varkevisser samen met zijn schoonzuster Maria uit Voorschoten voor het eerst de R.K. Joannes de Doperkerk. Zij stonden er versteld van toen begeleider Richard Hulmer hen vertelde dat deze kerk ruim honderd jaar geleden in zeven maanden tijd was gebouwd.

'Alle werkloze Katholieken uit die periode hebben mee geholpen aan het bouwen van deze mooie kerk. Het heeft toen 70.000 gulden gekost'. Verbaasd namen zij kennis hiervan. 'Ik vind deze kerk een pareltje', bekende Maria openhartig. 'Mooi zijn ook die glas in lood ramen' richtte zij haar blik omhoog. Hun volgende bezoek zou richting Katwijks Museum gaan.

Voorzitter van het Comité Open Monumentendag: 'Ja, het Katwijks Museum was een trekpleister net als het Mausoleum in Rijnsburg en de toren in Valkenburg. Je merkt wel dat het jaarlijks iets verschuift want bezoekers kunnen lang niet alles op één dag bekijken. Dus het ene jaar is het op sommige plaatsen drukker dan het andere jaar. Maar ook bij de molen was het zo druk dat we gestopt zijn met tellen. Het was in ieder geval weer een topdag met heel veel bezoekers', blikt hij met voldoening terug.

Door Piet van Kampen

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>