Afbeelding
Alle marktwaardige vis gaat via de visafslag naar de consument in het buitenland. | Foto: pr

Vissers boos om suggestie van 'verspilling'

Algemeen

Het initiatief van milieuorganisatie Good Fish Foundation (GFF) om verspilling van Noordzeevis tegen te gaan, schoot in het verkeerde keelgat van kottervissers.

De milieuorganisatie kwam onlangs met een initiatief om Noordzeevis onder de aandacht te brengen van de consument. Volgens GFF kon deze 'vergeten vis' beter in de supermarkt liggen dan als bijvangst overboord gaan. Zo wil het de 'verspillende manier' van vissen tegengaan.

Het leidde tot gefronste wenkbrauwen bij kottervissers. 'Ze roepen maar wat', zegt Katwijker Van der Plas van de Eurokotter KW-5. 'Het lijkt wel of er geen einde komt aan de onzin die over Noordzeevis verteld wordt.'

Nico is niet de enige visser die zich stoort aan dergelijke voorlichting. De actiegroep van kottervissers Eendracht Maakt Kracht (EMK) heeft eerder al haar onvrede laten blijken.

Supermarkten hebben nooit interesse voor deze soorten gehad, zeggen ze. Maar alle marktwaardige vis gaat via de visafslag gewoon naar de consument in het buitenland, waardoor er geen sprake van verspilling kan zijn.

Uit de krant