De Mart komt er aan | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
Jan en Kimberley van der Nagel op het Castellumplein waar het gaat gebeuren.
Jan en Kimberley van der Nagel op het Castellumplein waar het gaat gebeuren. (Foto: Piet van Kampen)

De Mart komt er aan

Bij veel Valkenburgers begint het al te kriebelen

Veel Valkenburgers hebben al een tijdje de kriebels want vrijdag week begint de feestweek weer met als belangrijkste en meest aansprekende onderdeel de Mart, de dag van de paarden en pony's. Het dorp is volop in feeststemming als de eeuwenoude traditie voor een dag weer voort leeft. Onder hen ook Jan van der Nagel en zijn schoondochter Kimberley. Het rood-geel zal het dorp weer extra kleur geven.

Beide hebben zo hun eigen inbreng in de voorbereiding voor het jaarlijkse gebeuren.

Jan vanuit zijn voorzittersfunctie van het Paardenmarktcomité en Kimberley als secretaris van Stichting Festivalk.

Van der Nagel sr. wil niet te lang aan vorig jaar terugdenken toen vanwege barre weersomstandigheden de paardenmarkt moest worden gecanceld.

'We mochten het risico niet nemen dat bij onweer er een of meerdere paarden op hol slaan want dan zijn de gevolgen niet te overzien', geeft hij als plausibele reden aan om geheel tegen de zin in af te gelasten.

Ook was er zware wind voorspeld. 'Ja, wat moesten we anders?', zegt hij met een vragende blik in zijn ogen.

'Anders had burgemeester Visser het misschien wel afgelast'.

Nieuw elan

Na de meteorologische 'zeperd' van vorig jaar is het elan weer terug en zijn de voorbereidingen getroffen.

'Bij ons is het wel het gesprek van de dag de laatste tijd', vertelt Kimberley. 'Wij leven naar de Mart en de festiviteiten toe. Het zit er een beetje ingebakken', lacht zij.

Schoonvader Jan is gefocust op de paarden en de pony's. 'Je weet nooit hoeveel er komen en of er nog wat verhandeld wordt. We zijn naar Elst, één van de grootste paardenmarkten van ons land geweest om te lobbyen en hopen dus op een goede deelname', blikt hij hoopvol vooruit. Omdat het nog immer Neerlands oudste paardenmarkt is –de 1073e – is het een traditie om te koesteren. Feest te vieren.

Het uitgebreide programma is inmiddels in het keurige feestmagazine huis aan huis bezorgd. Van 7 t/m 13 september 'geht es los'.

Door Piet van Kampen

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>