Afbeelding
Francisca Westgeest met haar hond Droek. Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Vrijwilligerswerk op 30 km van frontlinie

Algemeen

Katwijkse Francisca Westgeest geeft haar baan bij de bibliotheek op om een half jaar vrijwilligerswerk te doen in Oekraïne.

De Katwijkse gaat in Oekraïne als vrijwilliger aan de slag bij een kleine mensenrechtenorganisatie genaamd Vostok SOS. Deze non-gouvernementele organisatie richt zich op humanitaire hulpverlening – dat wil zeggen, het voorzien in de eerste levensbehoeften – aan mensen die zijn blootgesteld aan geweld, als gevolg van het conflict tussen het Oekraïense leger en de Russische separatisten.

Het kantoor van Vostok SOS bevindt zich in de stad Severodonetsk, op slechts dertig kilometer van de frontlinie, waar de wapenstilstand tussen het leger en de separatisten nog dagelijks geschonden wordt. Westgeest gaat helpen met het inpakken van kleding, voedsel en medische goederen en – als de veiligheid het toelaat – het rondbrengen van deze pakketten in de dorpjes rondom het bezette gebied.

Op het kantoor in Severodonetsk werken ook een advocaat en een psycholoog, die oorlogsslachtoffers juridische en psychologische hulp bieden. Het is de taak van Westgeest om mensen bewust te maken van hun mensenrechten door activiteiten te organiseren als filmvertoningen, lezingen en informatieavonden. Iets waar haar ervaring bij de bibliotheek van pas komt. 'Ik ben vier jaar programmamaker geweest', zegt ze. 'Ik heb van alles georganiseerd. Daar profiteer ik nu van.'

Het hele interview met Francisca Westgeest staat vandaag in De Katwijksche Post. 

Uit de krant