Rijnsburger Ton Hetebrij is vrijwilliger bij Hospice Xenia.
Rijnsburger Ton Hetebrij is vrijwilliger bij Hospice Xenia. Foto: pr.

Ton Hetebrij over Hospice Xenia

Algemeen

'Mooi om als vrijwilliger hierbij betrokken te zijn'

Hij heeft 40 jaar in het onderwijs gewerkt en heeft als hobby het schrijven van gedichten en verhalen èn vooral verhalen vertellen. Tijdens de Parels van Katwijk heeft hij meerdere keren zijn aandeel als verhalenverteller geleverd. Sinds een jaar is Rijnsburger Ton Hetebrij (71) ook vrijwilliger in Hospice Xenia in Leiden.

'We hebben allemaal, zeker als je ouder bent, ervaring met een levenseinde van een dierbare. Zo is mijn moeder op jonge leeftijd overleden en dat draag je met je mee. Vorig jaar las ik in de Volkskrant een interview van een jonge vrouw, 26 jaar, die in Xenia verbleef. Ik was gefascineerd door haar verhaal en door het werk dat er in Xenia gebeurt. Het bijzondere van Xenia is dat dit het eerste en tot nu toe enige hospice in Nederland is voor jongeren. Diezelfde week heb ik contact gezocht met Xenia en nu ben ik er alweer ruim een jaar vrijwilliger', vertelt Ton. In een maandelijkse column, die vanaf volgende week in deze krant verschijnt, wil Ton aandacht vragen voor het werk van Xenia. 'Daarbij schrijf ik graag, dus snijdt het mes aan twee kanten'.

Huiselijke omgeving

Xenia is een Grieks woord en betekent 'gastvrij'. Ton hierover: 'Het is een veilige, huiselijke omgeving voor jonge mensen die intensieve, verpleegkundige en medische zorg nodig hebben'.

Begin 2009 werd Xenia door Jacqueline Bouts opgericht. In haar werk als verpleegkundige werkte zij met ernstig zieke jongeren. Zij ontdekte dat voor jongeren van 16 tot ca. 45 jaar die een palliatieve aandoening hebben, geen hospice en logeeropvang in Nederland bestond. Xenia heeft haar deuren in april 2014 geopend en is hiermee het eerste huis waar jongeren en jongvolwassenen in een aan hun leeftijd aangepaste omgeving terecht kunnen.

Xenia biedt plaats aan zes gasten. Familie en vrienden zijn ook altijd welkom. Iedere kamer is voorzien van eigen sanitair. Ook is er een woonkeuken en een familiekamer. Als familielid of vriend kan je blijven logeren in Xenia en is er de mogelijkheid om, tegen een kleine vergoeding, mee te eten.

De gasten van Xenia hebben stuk voor stuk intensieve medische en verpleegkundige zorg nodig. Daarom is er 24 uur per dag een high care verpleegkundige aanwezig. Medische zorg wordt verleend door de eigen huisarts/specialist of de arts van Xenia. De niet-medische zorg wordt voor een groot deel verleend door de vele vrijwilligers. Ton legt uit: 'Xenia kent drie soorten vrijwilligers. Een gastheer-gastvrouw zorgt voor ontvangst van gasten en familie met koffie enz., doet boodschappen en zorgt dat de verblijfruimtes er schoon en fris uitzien. De zorgvrijwilligers assisteren de verpleegkundigen, bijvoorbeeld in de ochtend met het wassen en aankleden. De kookvrijwilligers zijn eind van de middag actief. Zij houden rekening met de wensen van de gasten.

Xeniabeuk

Als gastheer is Ton een keer in de 14 dagen actief bij Xenia. 'Ik doe dit in de ochtenduren van 9 tot 13.00 uur. 'Het is bijzonder om te zien wat er in een hospice allemaal gebeurd. Eenmaal in Xenia zie je mensen tot rust komen. Soms zie je ze weer even opfleuren. Het is mooi om op deze manier betrokken te zijn bij mensen die op weg zijn naar het einde van hun leven. Soms zit ik gewoon naast het bed van iemand, als aanwezige. Je krijgt een band met de gasten. En van sommige duurt deze helaas kort.

Het huis Xenia is gevestigd in de Kloosterpoort 4, midden in het centrum van Leiden.

Ton: 'Bij het ontwikkelen van Xenia stond vast dat de rode beuk op het terrein niet weg mocht. Deze prachtige boom is nu het symbool van het huis geworden. Vandaar dat de column die volgende week in de krant verschijnt heet 'Onder de Xeniabeuk'.

Meer informatie over Xenia zie ook de website www.xeniahospice.nl.

Door Carin van der Spijk-Kralt

Uit de krant