Wijnspinsels | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
Piëmonte, is een welvarend en afwisselend gebied.
Piëmonte, is een welvarend en afwisselend gebied. (Foto: pr)
Columns

Wijnspinsels

Piëmonte:  aan de voet van de bergen

De mooie zomer vraagt om een wijnspinsel over een zonnige wijnstreek. Daarom schrijf ik in deze editie over Piëmonte in het noorden van Italië, met als hoofdstad van de streek Turijn.

Piëmonte is een groot gebied, bijna net zo groot als België. Piëmonte betekent 'aan de voet van de bergen'. Dat is een passende naam want het is er heuvel- en bergachtig. Het is een welvarend en afwisselend gebied: er is wijnbouw maar ook autofabrikant Fiat is er gevestigd. Verder komt de risotto rijst er vandaan, maar ook truffels, chocolade van Ferrero, fruit, en hazelnoten.

Ik heb een weekje gelogeerd in het mooie plaatsje Alba. Veel Italianen brengen daar de zwoele zomeravonden door aan het pleintje in het midden van het stadje, en genieten dan van een vitello tonato, caprese en een glas Barolo.

Barolo is het plaatsje ten zuiden van Alba, waar de beste wijn uit het gebied zijn naam aan dankt. Een andere wijn van de streek is Barbaresco. Die wijn is genoemd naar een plaatsje zuidoostelijk van Alba. Beide wijnen bestaan voor 100% uit de nebbiolo druif. Het zijn wijnen die geen allemansvrienden zijn. Veel mensen kunnen er maar niet aan wennen. Maar anderen zijn er bijna aan verslaafd.

Er zijn stijlverschillen tussen de twee wijnen. Over het algemeen kan je stellen dat Barbaresco wat soepeler is dan Barolo. Een Barolo heeft bewaarpotentie. Ik kocht een wijn bij het wijnhuis Marchesie, een Barolo Riserva uit het schitterende wijnjaar 2010. Een wijn die nu redelijk op dronk komt, maar waarbij langer wachten je echt zal belonen. De wijn is in Nederland te koop. Heb je interesse, mail me dan voor meer informatie.

Ik houd van Barolo, maar dan wel van de toegankelijke variant. Het is niet makkelijk om gewend te raken aan Barolo. Mijn advies is om wat meer geld voor de wijn uit te geven en niet te gaan voor een goedkopere Barolo. Dat loopt namelijk altijd uit op een teleurstelling. De goedkopere varianten zijn te hard in de zuren, te hard in de bitters, en hebben niet voldoende body en fruit om dit aan te kunnen. Kies bij deze moeilijk te verbouwen druif voor de producenten die mooi fruit gebruiken van goede wijngaarden en die daarnaast weten hoe zij de wijnen moeten opvoeden. Daar betaal je dan wat meer voor, maar dan heb je wel een wijn die behoort tot de absolute top van de wereld.

Linda Driebergen, Register Vinoloog

Eigenaresse van De Oude Keuken cursuslocatie voor wijncursussen

Restaurant op afspraak Katwijkerweg 16

Website www.deoudekeuken.com of zie facebookpagina

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>