Bakkie | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
Foto: PR
Columns

Bakkie

Communicatieadviseur|columnist Teuntje van Delft kijkt tweewekelijks met gevoel, scherpzinnigheid en humor naar de wereld om ons heen.

Verslaafd

Ons grote nationale wandelfeest de Vierdaagse zit er weer op. Tientallen zo niet honderden plaatsgenoten trokken de wandelschoenen aan en gingen op pad. Met als uiteindelijk doel de eindstreep op de Via Gladiola.
Ik weet niet of u het heeft gevolgd, maar voor het eerst zagen wij onze stoet Rijnsburgers, Valkenburgers en Katwijkers op de lokale digitale televisie. Op 'Alles over Katwijk' en 'I love Katwijk' en natuurlijk een hele reportage in de Rijnsburger, de Katwijksche Post en Katwijk Speciaal. Een gezamenlijk topteam dat de tocht der tochten op de voet volgde.
Als we opnamen maken op straat of winkelcentra loopt vaak iedereen met zijn hoofd naar beneden als hem of haar iets wordt gevraagd. Omdat men schrikt van een microfoon, haast heeft of wat dan ook. Tijdens de vierdaagse ziet de wereld er meteen anders uit. Men zwaait naar de camera als het wordt gevraagd of zelfs dat niet eens, men roept 'Hallo Katwijk' en onze eigen inwoners willen graag even een praatje maken, wat zitten, wat drinken en even hun vaak bijzondere verhaal kwijt. Zoals dat ze getraind hebben tijdens de Kippenloop en het is een welkome onderbreking gedurende dat lange traject.
Wat een verademing. Wat een gezelligheid. Het is geen wonder dat iedereen zegt: het is een feestje.
Het is een grote familie. Gewoon familie. Ook al kom je uit Japan, Zweden, de Achterhoek of Katwijk, je bent er voor hetzelfde. De lol is hetzelfde, maar het afzien en de prestatie ook. Want of men volgend jaar ook weer meedoet wordt mondjesmaat gedeeld, eigenlijk niet, maar in hun hart weten ze het al. Wie eenmaal heeft meegedaan is verslaafd. En niet alleen de lopers, dat geldt ook voor de bezoekers, de kijkers en de mensen langs de kant. Je warmt je in een geweldig bad van saamhorigheid. Eendracht, solidariteit, verbondenheid, één groot feest.
Van tevoren kun je bedenken, waar beginnen ze aan? Dat denken er velen nog tot twee kilometer voor de finish. Het is ook zo'n eind, maar zeggen ze, al moet ik er kruipend overheen! En dan komt de Via Gladiola.
Wat is er leuk aan afzien, het bijna willen opgeven. Wat is nu dat Vierdaagse gevoel? Dat Vierdaagse virus, die vierdaagse verslaving? En iedereen hoor je over: het is een groot feest. Het is geweldig.
Onze collega's Carin, Carolien, Elske, Paul, Gijsbert en Yavuz, zijn meteen besmet. Ze genoten van de bezoeken aan onze tent en verrasten de wandelaars met koel water, fruit, krentenbollen, een stoel en een 'Kappie gadget'.
Als u wilt weten hoe dat is, kijk dan nog even naar de uitzending. Als u wilt weten hoe het voelt die saamhorigheid, solidariteit en verbondenheid, deel dan met ons uw feestvreugde en ervaringen tijdens onze Oranjefeestweek. Want we zijn van plan ook de mensen thuis te laten mee genieten. Negativiteit is niet goed voor een mens, maar van positiviteit krijg je adrenaline en voor je het weet ben je verslaafd.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>