Maarten en Nel nu een 'diamanten stel' | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
Nel en Maarten Souverrijn waren 22 juli 60 jaar getrouwd.
Nel en Maarten Souverrijn waren 22 juli 60 jaar getrouwd. (Foto: Piet van Kampen)
Rijnsburg

Maarten en Nel nu een 'diamanten stel'

'We strandden weleens, maar bleven dobberen'

Als je 60 jaar getrouwd bent heet dat een diamanten huwelijk. Dit predicaat geldt sinds 22 juli ook voor Maarten Souverijn (86) en Nel Souverijn- Noteboom (87). Weer en mijlpaal in het leven van een echtpaar dat trouw, liefde en een vleugje humor als een rode draad door hun leven liet lopen.

In de jonge jaren van de twee was het tussen Rijnsburg en Katwijk een wereld van verschil vergeleken met vandaag de dag. Toch lukte het de in het vissersdorp geboren Maarten en de in het uiendorp ter wereld gekomen Nel om tot een overeenkomst voor het leven te komen. Een fietstochtje op de Parklaan in Katwijk met vriendinnen, een paar Katwijkers op de fiets die naar hen floten en er werd terug gezwaaid. Eén van die Katwijkse knapen was Maarten die later op de Kerkstraatbrug in Rijnsburg de tweede stap van de flirt zette. Toen kappersdochter Nel naar buiten stapte was daar van haar kant de klik. Maar het liefdesvlammetje van Maarten ging maar langzaam branden om na een aantal jaren groot genoeg te zijn om de verbintenis voor het leven aan te gaan. Keurig binnen de toen twee aparte gemeenten gesloten. Voor de kerk in Rijnsburg en voor de burgerlijke stand in Katwijk. Het paar werd gezegend met de koters Maarten, Daan, Margriet, Kees en Wim. Later werden zij verrijkt met veertien kleinkinderen.

PTT'er

'Ik ga nooit in Katwijk wonen', had Maarten zich voorgenomen dus betrok het jonge stel een huisje in de Smidstraat waar de drie eerst kinderen het levenslicht zagen. Na 8 jaar moesten zij vanwege een sanering verhuizen naar De Waal. 'Ik moest heel erg wennen en heb wel een paar tranen gelaten', biecht de bruid op. Nu wonen zij er na zoveel jaren nog steeds naar volle tevredenheid. Maarten zorgde als PTT'er voor het brood op de plank en veel Rijnsburgers zullen de postbode nog wel kennen. Nel voedde het kroost op. Naast zijn werk had Maarten postduiven als grote hobby. Een postbode met postduiven als hobby en op hun woning prijkt een bordje met Postduif. Het zegt voldoende. Het echtpaar hield van zingen en Nel zong de sterren van de hemel in het Gereformeerde kerkkoor Laudamus en manlief zong bij Jeruël. Nel bewaart een geweldige herinnering aan een helikoptervlucht boven Katwijk en Rijnsburg. Maarten: 'Ik sta liever met beide benen op de grond, maar achteraf heb ik er spijt van dat ik niet ben mee gegaan. Spijt over gezamenlijke vakanties naar Oostenrijk, Praag en Barcelona hebben zij beslist niet.

Nel is nu nog steeds actief als bestuurslid van de POCB en Maarten doet graag de tuin en af en toe een boodschapje. 'Bij het werk voor de POCB voel ik me nog steeds jong', lacht Nel. Het paar is aan elkaar gewaagd als de vraag wordt gesteld wat het geheim van de liefde en een lang huwelijk is. Maarten: 'Horend doof zijn en ziende blind', lacht hij fijntjes. 'We strandden wel eens, maar bleven dobberen'. Nel is serieuzer. 'Geven en nemen, dan zit het met de liefde wel goed'. Het feest wordt in september gevierd omdat familie deze periode op vakantie is.

Door Piet van Kampen

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>