Matthijs van Starkenburg kiest niet voor profcarrière tennis | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
Matthijs van Starkenburg is recreatief bezig met zijn sport.
Matthijs van Starkenburg is recreatief bezig met zijn sport. (Foto: Piet van Kampen)
Rijnsburg

Matthijs van Starkenburg kiest niet voor profcarrière tennis

Ondanks dat Matthijs van Starkenburg (18) al veel overwinningen op zijn conto heeft bijgeschreven heeft de jonge Rijnsburger vorig jaar besloten om geen proftennisser te worden. Wel blijft hij zijn passie als recreatiesport beoefenen, maar er zijn meer dingen in het leven waar hij van wil genieten.

Door Piet van Kampen

Matthijs was er al vroeg bij. Op zijn derde hanteerde hij al het tennisracket en kreeg les in Voorhout. 'Ik heb het van mijn vader', lacht hij bescheiden. 'Hij nam mij vaak mee naar wedstrijden en thuis sloeg ik heel vaak een balletje tegen de muur. Ook heb ik het in huis wel eens gedaan, maar daar was mijn moeder niet blij mee als ik weer eens wat had gesloopt'.

In de jonge jaren tenniste en trainde Matthijs ook bij Rijnsburgse tennisvereniging De Rijnkanters, waar hij nog steeds lid van is. Dat hij een natuurtalent is blijkt wel uit de overvolle prijzenkast met de trofeeën die hij in de loop der jaren bij elkaar heeft 'geslagen'. Met name met zijn forehand, want dat is in zijn ogen het sterkste punt. De jonge Van Starkenburg was niet alleen succesvol in eigen land, maar ook in het buitenland waar hij zowel in het enkel- als in het dubbelspel menige zege boekte. 'In het dubbelspel kon ik ook heel goed mee'. De meest recente overwinningen boekte hij bij een sterk bezet toernooi bij Unicum in Leiden en bij KLTV in Katwijk waar hij menig opponent in het gravel liet bijten.

Geen profcarrière

Ondanks zijn volop aanwezige talenten heeft Matthijs besloten om een lonkende profcarrière uit zijn gedachten te bannen. Behalve tennissen voetbalde hij tot zijn elfde jaar. 'Toen focuste ik mij op het tennissen. Als voetballer had ik geen ambities, maar wel voor tennis. Toch heb ik vorig jaar besloten om geen prof te worden'. Waarom dan niet? 'Ik vond mezelf niet goed genoeg en achtte mijn kansen toch laag. Als ik megaprogressie had gemaakt had ik door moeten zetten. Maar het plezier in het tennissen is iets afgenomen en 5 tot 6 keer trainen in de week zag ik niet zitten. Nu doe ik het 1 of 2 keer per week en ben dus nu lekker recreatief bezig. 'Ik geniet nu van een mix van alles: ik voetbal weer met mijn vrienden, ik tennis en heb een vriendin', geeft hij voor hem een aantal plausibele redenen aan om niet voor het profcircuit te kiezen. Daarnaast studeert Matthijs sport- en management aan de Haagse Hogeschool en is dus op een andere manier met zijn toekomst bezig. Hetgeen niet wegneemt dat hij het racket nog volop hanteert in competitieverband als hoofdklasser bij De Rijnkanters.

Een Roger Federer, waar hij veel bewondering voor heeft, zal hij dus nimmer worden. Toch zullen velen die hem tegenover zich aan het net vinden – of dat nu in de competitie of tijdens een toernooi is- terdege rekening met hem moeten houden. Talent verloochent zich immers nooit.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>