Afbeelding
Foto: EvdV

Wespen zorgen voor overlast en topdrukte

Algemeen

Zo'n tien wespennesten mocht Boomverzorging en Hoveniersbedrijf Leo van der Valk vorige week maandag weghalen. En dat was nog maar één dag.

In de Zanderij zoemen wat wespen in een tuin uit een gat in de heg. De man van het huis wilde zijn heg snoeien, maar boze wespen staken daar een stokje voor. Enkele wespen zoemen rond de heg. De wespenbestrijder spuit een wit poeder in en bij de ingang van het nest. De wespen die in en uit vliegen, zorgen ervoor dat het dodelijke poeder wordt verspreid onder zijn soortgenoten. Binnen een paar dagen is er geen gezoem meer en kan de man zijn heg snoeien.

Overleven

Goede weersomstandigheden zorgden ervoor, dat dit jaar veel wespenkoninginnen de winter overleefden. Van der Valk: 'Uit één nest komen normaal gesproken bijna tien nieuwe koninginnen, waarvan de helft meestal de winter niet overleefd. Dat zijn er nu veel minder, waardoor er meer koninginnen met nesten zijn'.

Vorig jaar waren het ruim 100 nesten die Van der Valk moest weghalen. Dit jaar zijn het er veel meer en heeft hij per week ongeveer 20 klanten, die bellen voor wespenoverlast. De nesten zijn in de hele gemeente te vinden, maar Schutterswei in Katwijk aan den Rijn springt eruit. Daar zaten zelfs meerdere nesten in één tuin. Van der Valk probeert altijd diezelfde dag nog het nest te verwijderen. 'Vrijdag belde iemand nog laat voor een nest. Het gezin gaf in het weekend een kinderfeestje in de tuin. Dan kun je niet zeggen ik kom na het weekend wel.'

De wespen zijn nu nog bezig met het vangen van muggen en vliegjes, die naar het nest gebracht worden voor de larven. Vanaf augustus vliegt het nest uit en hebben de werksters niets meer te doen en gaan op zoek gaan naar zoetigheid. Die zoetigheid wordt vaak bij de mens gevonden. Dan begint pas de echte overlast. Van der Valk: 'De topdrukte moet dus nog komen'.

Uit de krant