Teamleider Nico van Brenk voelt zich thuis op het Wellantcollege.
Teamleider Nico van Brenk voelt zich thuis op het Wellantcollege. Foto: pr

Innovatieve technologie op Wellantcollege

Algemeen

Teamleider Nico van Brenk is nu 1 jaar actief op Wellantcollege Rijnsburg.

Hij kijkt terug op een periode waarin veel ontwikkelingen binnen het vmbo hebben plaatsgevonden. Daarnaast ziet hij een prachtige toekomst weggelegd voor de unieke kleinschalige schoollocatie aan de Sandtlaan.

"De afgelopen twee jaar daalde op landelijk niveau het aantal vmbo leerlingen. Helaas zagen we ook minder leerlingen naar onze school komen. Bij een terugloop is er ook minder personeel nodig", zegt Nico van Brenk. Binnen het vernieuwde vmbo volgen leerlingen een vast programma en kunnen ze een deel zelf samenstellen.

Kleinschalig onderwijs

Wellant vmbo Rijnsburg is één van de 32 locaties van Wellantcollege. Deze organisatie heeft meerdere kleinere vestigingen voor voortgezet -en middelbaar beroepsonderwijs in regio West-Nederland. "Doordat we onderdeel zijn van een grote organisatie bieden we als relatief kleine school kwalitatief goed onderwijs. De resultaten zien we terug in de examencijfers, waarbij we met de basis- en kaderberoepsgerichte leerweg boven het landelijk gemiddelde uitstijgen", vertelt Nico trots. Hij vermeldt dat er zelfs zeven leerlingen dit jaar cum laude zijn geslaagd. "In eerste plaats krijgen onze leerlingen hiervoor de credits, maar we mogen ons docententeam ook niet vergeten. Zij hebben, net als de leerlingen, hard gewerkt om het beoogde resultaat te behalen. Uit de resultaten van een kwaliteitsonderzoek van afgelopen jaar is ook gebleken dat onze leerlingen zich bovengemiddeld veilig voelen", voegt hij toe.

In de herfstvakantie worden alle lokalen voorzien van nieuw modern meubilair. Ook onderwijsinhoudelijk gaat de school volop vernieuwen. "Leerlingen van klas 1 en 2 starten na de zomervakantie met innovatieve technologie als nieuw vak op de lessentabel. Binnen dit vak maken ze kennis met programmeren en robotica. De vaardigheden die onze leerlingen nodig hebben om zich op een veilige manier in de digitale samenleving staande te houden en zichzelf te blijven ontwikkelen, zijn onmisbaar en komen in onze lessen aan bod".

Persoonlijk leren

Innoveren gaat gepaard met technologische hulpmiddelen, daarom maken alle leerlingen vanaf komend schooljaar gebruik van een iPad in de les. "We vinden het belangrijk dat onze leerlingen op een 'blended manier' de mogelijkheid krijgen om zich te ontwikkelen. We gebruiken daarom een iPad én boeken in onze lessen." De school is zich bewust van de verandering en behoefte in de samenleving. Ook in het bedrijfsleven is een flinke toename zichtbaar van digitalisering om bijvoorbeeld werkprocessen over te nemen. "Die robot moet worden gebouwd en worden geprogrammeerd. We hebben met klassen proef gedraaid en we zien dat onze leerlingen hier enthousiast op reageren. Ze staan te popelen om met nieuwe technieken aan de slag te gaan. Onze docenten zijn bezig om een keuzevak gericht op innovatieve technologie te ontwikkelen waarin zelfs schoolexamen kan worden gedaan".

Christelijke identiteit

Wellantcollege vmbo Rijnsburg stond vroeger bekend als de Christelijke Tuinbouwschool Rijnsburg. Een plek waar nu toekomstbestendig onderwijs op een vooruitstrevende manier wordt aangeboden. "Binnen de lokale samenleving willen we graag vanuit onze christelijke identiteit een belangrijke plaats in blijven nemen. Er zijn inmiddels al heel wat projecten die we in Rijnsburg, Valkenburg en Katwijk doen. Een mooi voorbeeld is de betrokkenheid en samenwerking met dierenweide Westerhaghe en de vele maatschappelijke stages die onze leerlingen doen bij bedrijven in de regio. Voor ons is het belangrijk dat we de leerlingen kansen bieden en dat ze hun talenten leren ontdekken".

Uit de krant