Vrijwillige Brandweer Valkenburg bij de vaderlandse top | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
Het succesvolle team van Brandweer Valkenburg. |Foto: pr.
Het succesvolle team van Brandweer Valkenburg. |Foto: pr. (Foto: pr)
Valkenburg

Vrijwillige Brandweer Valkenburg bij de vaderlandse top

In september eindstrijd met 9 finalisten

Ze zijn er best trots op, de lieden van de Valkenburgse Brandweer. Waar een klein dorp groot in kan zijn. Om tot de beste korpsen van Nederland te behoren moest er eerst heel wat uit de kast worden gehaald. Diverse voorrondes werden overleefd om tot dit succes te komen.

Peter Deelstra en Arjan van der Nagel behoren tot het 6-koppige team dat deelnam aan de wedstrijden. Zij lichtten toe hoe een en ander in z'n werk ging. 'Allereerst waren er in april provinciale wedstrijden in drie plaatsen op de Zuid-Hollandse Eilanden. Daar behaalden wij een tweede plaats en vervolgens gingen wij door naar de Gewestelijke wedstrijden waarvan er een in Puttershoek was en de andere in Zaandam. Beide keren werden wij derde en dat betekende dat wij nu door zijn naar de landelijke finale die op 15 september in Leeuwaren zal worden gehouden. Hieraan doen de beste negen teams uit het hele land mee', doet Peter Deelstra in het kort uit de doeken. Een voorzichtige glimlach kan hem niet ontzegd worden.

Divers

'Hoe gaan brandweerwedstrijden in z'n werk?', is de vraag die dan naar boven komt. Arjan van der Nagel legt het uit. 'Oefeningen worden gedaan door teams van zes man waaronder een bevelhebber, een pompbediende en twee teams van twee man. Het kunnen verschillende opdrachten zijn zoals een brand blussen, handelen na een terreuraanslag met een bomontploffing of situaties met gevaarlijke stoffen bestrijden. Het kan ook een combinatie van dingen zijn. We laten ons verrassen wat de opdracht zal zijn. De criteria waarop wij beoordeeld worden zijn vooral veiligheid, snelheid en een goede coördinatie. Ook worden we individueel beoordeeld. Het komt vooral ook op teamwork aan', benadrukt Van der Nagel.

Tijdens het geanimeerde gesprek blijkt duidelijk dat de mannen trots zijn op hetgeen zij tot op heden hebben bereikt. 'Mooi toch dat wij de beste uit Hollands-Midden zijn', grijnst Deelstra.

Nu dus op naar Leeuwarden om het allerbeste beentje voor te zetten. 'In gedachten droom ik van een eerste plaats', durft Van der Nagel hardop te zeggen. Ach ja, een mens moet durven dromen om een ideaal te bereiken. Voorlopig hebben zij het al ver geschopt.

Door Piet van Kampen

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>