Kom naar dag van Romeinen | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
Kom als Romein verkleed naar de Dag van de Romeinen, en win een leuke prijs.
Kom als Romein verkleed naar de Dag van de Romeinen, en win een leuke prijs. (Foto: pr)
Valkenburg

Kom naar dag van Romeinen

Valkenburg staat weer bol van de activiteiten

Zaterdag 7 juli staat Valkenburg weer in het teken van onze Romeinen. Precies op de plek waar ongeveer 2000 jaar geleden een Romeins Castellum stond, ontvouwt zich de Dag van de Romeinen met allerlei activiteiten voor jong en oud.

Om 10.00 uur wordt vanaf de toren aan het Castellumplein de reveille geblazen als start van dit Romeinse spektakel, dat op 7 juli tot 16.00 uur duurt. De Dag van de Romeinen is één van de activiteiten van de Vereniging Oud Valkenburg om ons Romeinse Erfgoed te bewaren en te koesteren. De vereniging wordt in de organisatie bijgestaan door Stichting Festivalk, Valkenburg's Harmonie, Het Dorpshuis en Erik Vegt en wordt financieel gesteund door Fonds 1818, Wijkraad Valkenburg, Ondernemersvereniging Valkenburg en de Rabobank.

Mini-opgraving

Er is een mini-opgraving, waar de jeugd allerlei archeologische 'vondsten' kan doen. Als opgraving dient een kiepkar met zand en we gaan ook met metaaldetectoren aan de gang om allerlei echte - en door ons ter plekke geslagen munten op te sporen. De vondsten uit de mini-opgraving kunnen meteen worden beoordeeld door archeoloog Peter Jongste.
Op verschillende plaatsen op het Castellumplein kun je meedoen aan activiteiten of je eigen Romeinse gadget maken. Zo is Baroen aanwezig om de Valkenburgse jeugd binnen no-time op te leiden tot Romeinse legionairs. Bij Beleef het Verleden kunnen meiden hun haar Romeins laten vlechten en zich Romeins op laten maken en kan iedereen zich zelfs Romeins kleden, waarna leuke foto's gemaakt kunnen worden door een ervaren evenementen-fotograaf. Bij de stand van Christiaan Pen kun je Romeinse fibulae (sierspelden) maken en bij de kraam van Oud Valkenburg kan je o.a. met de liefst 20 door de 3D app-leverancier Missing Link beschikbaar gestelde Virtual Reality Brillen via die 3D App in het Castellum van 43 na Christus kijken en bewegen. Daar maak en speel je ook het molenspel of je gaat aan de slag met Romeinse kleurplaten onder leiding van onze bekende kunstenares Riet Rosier onder het mom van "Kleuren voor jong en oud".

Demonstraties

Stichting Foeks verzorgt gedurende de hele dag verschillende demonstraties die alles met de Romeinse gladiatoren te maken hebben. Meerdere Romeinen in strijdkleding tonen hun prachtig nagemaakte "echte" kleding en je waant je echt in 43 na Christus in het Valkenburgse Castellum Praetorium Agrippinae.

De Dag van de Romeinen wordt extra leuk als zoveel mogelijk bezoekers ook in Romeinse kledij naar het Castellumplein komen. Dit is natuurlijk geen verplichting, maar wie het mooist verkleed is, wint wel een prachtige prijs. In de stand van Vereniging Oud Valkenburg zijn er ook vrijkaarten te winnen voor het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. 

Echte Romeinse muziek moet je meemaken !Muziek is er ook: in de ochtenduren treedt een delegatie van Valkenburg's Harmonie echt Romeins op en we hebben de hele dag door de prachtige zangeres Sanne, die samen met een Romeinse doedelzakspeler Romeinse liederen zingt en bij Tjebbe, de Romeinse muzikant, kun je zelfs meespelen op een fluit, een lier of een trommel. Kortom: er is de hele dag iets te doen, te zien, te luisteren, te eten en te drinken.

Hele dag iets te doen, te zien, te luisteren, te eten en te drinken
Verder is gedurende de hele dag het Torenmuseum aan het Castellumplein open. Vrijwilligers van Oud Valkenburg verzorgen rondleidingen, er is een tentoonstelling over de Romeinen en er is een film te zien over de Peutingerkaart.

Geniet ook van de Romeinse hapjes, die te koop zijn bij de gezamenlijke stands van het bekende restaurant Spijs & Wijn en Echte Bakker Den Dulk. Bestel dan gelijk je eigen beker van aardewerk, die speciaal voor de Dag van de Romeinen wordt vervaardigd door Erik Vegt. Wees er wel snel bij met het scoren van een beker, want de oplage is beperkt.

RoMeincraft is een combinatie van evenementen op locatie, online activiteiten, en een publiekstoegankelijke publicatie waarin de archeologie van de Romeinse limes op interactieve en speelse manier wordt verkend.

Minecraft, het populaire digitale bouwspel, staat in al deze activiteiten centraal. Aan de hand van archeologische en historische informatie biedt RoMeincraft het publiek de mogelijkheid om te leren over de forten, torens, muren en andere delen van de Limes door deze virtueel te bezichtigen, na te bouwen en zelfs op te graven.

Deelnemers kunnen zich zowel zelf thuis, alsmede samen met experts in de Brasserie van ons Dorpshuis, verdiepen in deze rijke en tot de verbeelding sprekende periode van onze geschiedenis. Er staan 4 computers en men kan bouwen, dat het een lust heeft, uiteraard onder het genot van een drankje of broodje van de Brasserie in ons Dorpshuis.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>