Afbeelding
Foto: RD

Verkenner adviseert coalitie met CDA, SGP, ChristenUnie en GemeenteBelangen

Algemeen

Frank Koen adviseert een coalitie met CDA, SGP, ChristenUnie en GemeenteBelangen. In het voorstel krijgt het nieuwe college vijf wethouders, waarvan CDA er twee levert, één fulltime en één parttime.

Op 5 juli wordt een extra raadsvergadering ingepland voor een debat over het coalitieakkoord en de benoeming van de nieuwe wethouders.

De gesprekken voor een nieuwe coalitie begon na de verkiezingen in maart met zes partijen op advies van informateur Huug van Duijn. CDA, SGP, ChristenUnie, GemeenteBelangen, PvdA en D66 kwamen gezamenlijk tot een coalitieakkoord, maar werden het niet eens over de portefeuilleverdeling. 

Nadat de besprekingen vastliepen, werd verkenner en oud-burgemeester van Katwijk Frank Koen ingeschakeld. PvdA en D66 werden toen uit de coalitievorming gegooid. 

"Om toch zoveel mogelijk recht te doen aan de verkiezingsuitslag, aan de onderlinge getalsmatige verhoudingen en aan de geformuleerde inhoudelijke ambities heb ik op dinsdag 12 juni voorgesteld om met vier van de zes onderhandelende fracties die gezamenlijk ook een werkbare meerderheid van de raad vertegenwoordigen (CDA, ChristenUnie, SGP en Gemeentebelangen) een allerlaatste poging te doen om te komen tot een coalitie en de vorming van een college met 5 wethouders", schrijft Koen in een verslag. "Dit in het kader van de grote opgaven waarvoor het nieuwe college staat, de gewenste bestuursstijl en participatie en de reeds besproken evenwichtige portefeuilleverdeling."

De vier partijen hebben het voorstel aanvaard. De vier fracties ronden de coalitievorming onder leiding van formateur Adger van Helden (CDA) nu af.

Uit de krant