Afbeelding
Foto: pr

Voetbalclubs gaan meer betalen voor gebruik sportparken

Algemeen

De voetbalclubs Rijnsburgse Boys, Valken 68, Quick Boys en Fc Rijnvogels gaan 5,6 procent meer betalen voor de huur van hun sportparken, Middelmors, Duyfrak. Kooltuin en Nieuw Zuid. Die huurprijzen zijn de afgelopen vijf jaar niet aangepast en sluiten volgens de gemeente niet meer aan bij de huurprijssystematiek van 15,4 procent van de jaarlijkse lasten. De huren zijn veelal te laag.


De huurcontracten met de vier voetbalclubs zijn begin dit jaar verlopen. De gemeente wil die nu verlengen voor één jaar met de mogelijkheid voor nog een jaar met een éénmalige huurverhoging van 5,9 procent. Dat is gelijk aan de CBS-index voor afgelopen 5 jaar.

Ongelijkheid

De gemeente wil nieuwe afspraken maken met de sportvereniging over de huur van de buitensportaccommodaties. Er is gebleken, dat de huurprijssystematiek op basis van de gemeentelijke sportnota leidt tot ongelijkheid in prijsafspraken tussen de verschillende sportverenigingen. Ook de secundaire afspraken met de verenigingen zijn verschillend. Zo kan de ene club door de huidige systematiek twee velden huren voor 100 euro, terwijl de andere voetbalclub voor twee dezelfde velden 125 euro betaalt, geeft de gemeente als voorbeeld. 'Dit wordt veroorzaakt door moment van investering, afschrijfmethodiek (lineair) en prijsverschil door verschillende aanbestedingen.

Om deze ongelijkheid te voorkomen moet niet gekeken worden naar de investering per veld, maar naar het totaal van de investeringen', vindt de gemeente. De gemeente vindt verder dat de vergoeding voor onderhoud transparanter in beeld moet komen om onduidelijkheid tussen de verschillende verenigingen weg te nemen.

Generieke afspraken

Eind van dit jaar wil het college van burgemeester en wethouders met een advies komen, waarin generieke afspraken worden voorgesteld over huurprijs, onderhoud en eventuele vergoedingen voor alle sportparken. Tot die tijd is het nodig om met de genoemde voetbalclubs nieuwe kortlopende contracten af te sluiten, omdat die al per 1 januari van dit jaar zijn verlopen.

Door de voorgestelde huurverhoging (5,9 procent) moeten de vier voetbalclubs in totaal 8.136,57 euro meer betalen, staat in de nota van het college. Hoeveel de huurverhoging per voetbalclub is, wil de gemeente niet bekend maken.

Uit de krant