Afbeelding
Foto: Cor de Mooy

Dagje strand in Katwijk kost 48 euro

Algemeen

Onderuitgezakt met een flesje water op een ligbed onder een parasol, smeer je jezelf nog even in met zonnebrandcrème. Je biertje is al op en je heb ook al een ijsje achter de kiezen. Toch besluit je nog even te gaan lunchen. Het stranddagje in Katwijk kost je zo'n 48 euro.

Reisorganisatie Travelbird onderzocht meer dan 300 stranden over de hele wereld om de prijs voor een dagje aan de kust te vergelijken. Uit die Strand prijsindex blijkt, dat je het goedkoopste uit bent in Vietnam op Cua Dai Beach waar je 13,44 euro kwijt bent voor een stranddagje. Het strand Anse Vata in Nieuw- Caledonië kost je het meeste geld met 78,57 euro.

Wil je het dicht bij eigen land houden, dan moet je naar Ameland waar je 34,40 euro betaald. Van de 21 onderzochte Nederlandse stranden is Vlieland het duurst met 53,26 euro.

Duurder dan Katwijk zijn naast Vlieland ook Bloemendaal aan Zee, Noordwijk, Bergen aan Zee en Egmond aan Zee.

Berekening

Om de betaalbaarheid van ieder strand te berekenen werden er vijf factoren berekend, met daarnaast ook nog de faciliteitskosten (toegangsprijs en de kosten van een ligstoel en parasol) als nieuwe toevoeging tot de Strand Prijsindex. De factoren zijn de kosten van een fles zonnecrème (200ml), een fles water (500ml), een biertje (een flesje van 33cl), lunch (inclusief een drankje en dessert per persoon) en een ijsje.

De lijst met stranden en het onderzoek vind je hier.

Uit de krant