D66-fractievoorzitter Ralf Boland (links) met PvdA-fractievoorzitter Matthijs van Tuijl.
D66-fractievoorzitter Ralf Boland (links) met PvdA-fractievoorzitter Matthijs van Tuijl. Foto: MvR

PvdA en D66 aan de kant gezet bij coalitievorming

Algemeen

Verkenner Frank Koen maakte vanmiddag bekend dat een coalitie met CDA, CU, SGP, GemeenteBelangen, PvdA en D66 onmogelijk is. Dat werd via een persbericht bekend gemaakt nog voordat dit met alle partijen gecommuniceerd was. 

Via een eigen persbericht reageren D66 en PvdA gezamenlijk op de conclusie dat er niet meer met hen onderhandeld wordt. Dat bericht is hieronder te lezen.

PvdA en D66 betreuren keus om zonder hen verder te gaan

Er wordt afscheid genomen van PvdA en D66 bij de coalitieonderhandelingen. Dat is de conclusie van de verkenning van Frank Koen. CDA, CU, SGP en GB gaan samen verder om een nieuw college te vormen. Dit terwijl de heer Koen na intensieve gesprekken met alle betrokkenen een ultiem voorstel heeft gedaan aan de zes partijen voor een portefeuilleverdeling. CDA, SGP, GB, PvdA en D66 waren hiermee akkoord, de ChristenUnie niet. Helaas wordt de keus gemaakt om de ChristenUnie binnen boord te houden en niet PvdA en D66.

Over de portefeuilleverdeling is lang gesproken. Er was bij de partijen een verschil in de visie op verstedelijking en hoe dat binnen het college aangepakt moest worden. CU heeft vanaf het begin een claim op het fysiek domein gelegd door mobiliteit, ruimtelijke ordening en wonen te eisen in hun portefeuille. PvdA en D66 vonden dat de verstedelijkingsopgave juist collegiaal in het college door verschillende mensen opgepakt moest worden, om de balans te behouden. Wonen was voor de partijen hierbij een belangrijk punt. CU wilde hierin niet meegaan.

Dit heeft geleid tot een ultiem voorstel van Frank Koen waarbij alle partijen wat moesten inleveren. Ruimtelijke ordening naar de CU, mobiliteit naar GB en wonen naar het CDA. PvdA en D66 waren bereid wonen niet langer te vragen voor de eigen portefeuille, maar wilden wel dat ruimtelijke ordening en wonen door verschillende wethouders opgepakt zou worden. Hierdoor zou de balans blijven bestaan. Behalve de CU zagen alle partijen hierin een oplossing om de formatie vlot te trekken. Ondanks de constructieve opstelling van PvdA en D66 is de keus gemaakt om zonder hen verder te gaan.

PvdA en D66 betreuren deze keuze. Zij vinden dat er een goed akkoord op hoofdlijnen ligt. Het leek erop dat de Katwijkse politiek echt een keer richting een open bestuursstijl kon gaan, waarbij niet de positie van de eigen partij maar het gezamenlijk oppakken van uitdagingen voorop zou staan. PvdA en D66 hadden hierin ook graag college verantwoordelijkheid genomen. Uiteraard zullen de partijen het beleid kritisch volgen, zeker gezien de enorme (financiële) uitdagingen waar de gemeente voor staat.

Uit de krant