Eerste vaatje Hollandse Nieuwe levert 78.000 euro op | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
Foto: pr

Eerste vaatje Hollandse Nieuwe levert 78.000 euro op


Vandaag is het eerste vaatje Hollandse Nieuwe traditioneel geveild als aftrap van het nieuwe haringseizoen. Samen met tientallen bieders werd een opbrengst van 78.000 euro bijeengebracht voor het goede doel van dit jaar: Hulphond Nederland. Het laatste bod werd gedaan door Makro en is daarmee de koper van het felbegeerde vaatje. Vanaf morgen, 13 juni, is de Hollandse Nieuwe overal in het land te koop. 
 

Bij de veiling zijn traditiegetrouw veel Katwijkers aanwezig. 

Voorafgaand aan de veiling werd de haring beoordeeld door een panel van deskundigen. Immers, potentiële bieders wilden natuurlijk wel weten waarop ze bieden. Het proefpanel was unaniem zeer tevreden over de kwaliteit. Na afloop van de veiling kregen de bezoekers zelf de gelegenheid de kwaliteit van de eerste Hollandse Nieuwe 2018 te beoordelen. 

Voor de verwerking van haring tot maatje moet de haring goed vet zijn en op traditionele wijze gekaakt en gepekeld. Het rijpingsproces resulteert in de echte nieuwe haring. Jaarlijks wordt zo'n 25.000 ton (25 miljoen kilo) haring gebruikt voor de verwerking tot maatje. Dat zijn 180 miljoen haringen. Daarvan worden er 76 miljoen in Nederland gegeten en de Belgen eten jaarlijks ongeveer 14 miljoen haringen. Maar liefst 90 miljoen stuks per jaar vinden hun weg naar Duitsland, waar de haring als Holländischer Matjes zeer populair is. De vangst en verwerking vindt voor het grootste deel in Scandinavië plaats, voornamelijk in het Noorse Egersund en Kalvag als ook het Deense plaatsje Skagen, waarbij de ene helft uit Noorwegen komt en de andere helft in Denemarken wordt aangeland en verwerkt. Een klein gedeelte komt uit Schotland.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>